U Francuskoj su još sredinom 19. veka otvoreni centri za lečenje zdravstvenih tegoba uz pomoć sastojaka dobijenih iz mora i morske vode. Pogledajte zato kojih 10 pozitivnih uticaja na zdravlje ljudi ima more.

 

Picjumbo
Picjumbo

SVE ŠTO NAM TREBA

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, a čak i srebro i zlato. Morska voda prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. More takođe sadrži alge, koje obiluju mineralnim sastojcima, i odavno se smatraju izvorom zdravlja i lepote. One podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

ASTMA I ALERGIJA

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistaminika zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija, a neke klinike u svetu već godinama koriste kupke sa morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čist morski vazduh zasićen negativnim jonima olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme.

VITAMIN D

Sunčanje (koje je veoma štetno ako se preteruje) donosi ne samo lep ten nego nas opskrbljuje vitaminom D, koji je neophodan našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini već odaberite prepodnevne ili kasne popodnevne sate. Obratite pažnju na to da li kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

graphicstock
graphicstock

OSLOBAĐANJE OD STRESA

Ima li išta tako opuštajuće kao što su sunce, lagani povetarac i šum talasa? Letovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži, dokazano deluje u borbi protiv stresa. Poznato je da je stres okidač za razvoj mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

SPORTSKE AKTIVNOSTI

Plivanje, ronjenje, surf, morski aerobik, odbojka na plaži… Letovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti, koje su dobre ne samo za oblikovanje tela već i za zdravlje.

NEGATIVNI JONI

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon, koji podstiču duboko disanje i pune nas životnom energijom. Negativni joni jačaju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno deluju na ljude sa astmom i alergijom. Vazduh bogat negativnim jonima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, reka, okeana i mora.

ARTRITIS I BOLOVI U LEĐIMA

Zahvaljujući svom sastavu, morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA

Kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Zato je morska voda odlična za čišćenje organizma. Nataložene štetne tvari izbacuju se putem limfe i krvotoka, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru podstiče čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva nego i kompletnog organizma.

KOŽNI PROBLEMI

graphicstock
graphicstock

Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, fluor i silicijumska kiselina. Zbog svog bogatog sastava morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

KREATIVNOST I OSEĆANJA

More i posebno element vode oduvek su bili povezani sa kreativnošću i osećanjima. Boravak blizu vode može da podstakne naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

Pripremila: Lidija Bratun