Poznata je izreka da se otrov čuva u malim božicama, ali u njima se čuva i lek. Ovo se posebno odnosi na borovnice, jer ova sićušna voćka pomaže u radu mozga, omekšava suvu kožu, a sprečava čak i razvoj kancerogenih ćelija. Evo još razloga da što češće sebi priuštite uživanje u borovnicama.

JAČAJU IMUNITET

Pexels

Istraživanj je pokazalo da borovnice u sebi sadrže najviše antioksidanata od svih svežih voćki i povrćki koje su do sada testirane.

Antioksidanti pomažu imunom sistemu tako što neutrališu slobodne radikale koji ulaze u telo preko pesticida ili dima.

Većina antioksidantne moći koju borovnice imaju potiče od pigmenta koji im daje tamno plavu boju.

STIMULIŠU MOZAK

Užina od svežih borovnica može vam pomoći da vam mozak radi snažnije i da razmišljate brže i kreativnije. Jedna studija ukazuje i na to da borovnice usporavaju efekte starenja na memoriju.

REGENERIŠU KOŽU

Ako napravite masku od dve kašičice borovnica, dve šolje braon šećera i tri kašike limunovog soka, vaše lice će živnuti jer će šećer odkloniti osušene delove kože, limun će joj dati sjaj a antioksidanti iz borovnica pobrinuće se zanjenu mekoću.

POPRAVLJAJU VID

Dve porcije borovnica na dan smanjuju rizik od gubitka vida usled starenja za čak 38 odsto.

ČUVAJU SRCE

Pet ili više porcija borovnica nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena. Borovnice sadrže visoku dozu komponenata koje pomažu arterijama u diletaciji.

REGULIŠU ŠEĆER

Borovnice imaju niske glikemijske indekse, pa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa. Pet porcija borovnica svakoga dana dovešće do značajnog poboljšanja nakon dva meseca.

PREVENTIVA PROTIV RAKA

Antocijan koji borovnici daje tamnu boju napada ćlije raka, a može uticati i na smanjenje intenziteta rasta već postojećeg tumora. Dovoljno je da svakoga dana pojedete parče pite sa borovnicama ili pola šolje ovog bobičastog voća.

RAZBIJAJU SALO NA STOMAKU

Polifenoli koji se nalaze u borovnicama utiču na razbijanje ćelija masti, sto seposebno odražava na salo oko stomaka. Ovo voće sadrži i veoma malo kalorija, oko 110 po činiji, pa zato može da bude odlična poslastica ako pokušavate da skinete kilažu.

POMAŽU KOD ZATVORA

Jedna porcija borovnica sadrži oko 4 grama vlakana, što je oko 14 odsto preporučene dnevne doze. Borovnice pomažu hidrataciji crevnoig trakta, što je vrlo bitno za njegovvo normalno funkcionisanje.

ČUVAJU KOSTI

Borovnice sadrže veliku dozu mangana, koji igra važnu ulogu u razvoju kostiju. Ukoliko vaše dete voli borovnice, neka ih jede kad god želi jer će tako razviti značajno gušću koštanu masu od svojih vršnjaka.