Ne možete da spavate, nemate apetit ili se prejedate, uvek ste nervozni… Psihoterapeut Vesna Cicivas otkriva za portal “Zdrava i prava” kada bi svako od nas trebao da potraži pomoć psihoterapeuta ili psihologa.

Vesna Cicivas, psihoterapeut
Vesna Cicivas, psihoterapeut

– Kada postoji problem i kada primetite da se već duže vreme ne ponašate uobičajeno, potražite stručnu pomoć. Uvek je bolje doći ranije, u početnoj fazi problema, jer je ishod terapije izvesniji. Važno je istaći da je rad kod psihoterapeuta obuhvatniji i složeniji, dok će vas psiholog posavetovati, a proces je kraći – naglašava Vesna Cicivas.

Ovo su 10 znakova zbog kojih bi trebali da se obratite stručnjacima.

GUBITAK VOLJE

Ako primetite da nemate volju za rad i komunikaciju sa ljudima u dužem period iako za to ne postoji poseban razlog. Ako je u vašem životu sve u redu, a vi ipak osećate značajan nedostatak energije i volje što pre potražite pomoć. Kada primetite da vam se ne radi ništa, da ne želite da izađete iz kuće i da izbegavate ljude to je znak depresije.

NEMATE APETIT

Psiholog vam je potreban ako duže vremena (oko mesec dana) imate slab apetit ili preterano jedete. I anoreksično ili bulimično ponašanje ukazuje na psihički problem i znak su uglavnom depresije.

NESANICA

Nesanica ili česta buđenja u toku noći, kao i uznemirenost tokom spavanja. Ovi problemi ukazuju da vas nešto muči na dubljem nivou i da ste nešto potisnuli u nesvesni deo psihe.

NERVOZA

Jaka napetost i nervoza bez vidljivog razloga, kao i strahovi koji nisu realni. Na primer, strah od ulaska u autobus, strah od zatvorenog prostora, strah u masi ljudi i slično. Obavezno se javite psihologu jer je ovakav problem napetosti dostigao ključnu tačku i potisnut je u nesvesno.

VRTOGLAVICA, GUŠENJE

Vrtoglavica, osećaj gušenja, pritisak u grudima, česta trnjenja ruku, nogu, i slično. Naravno, prvo treba da obavite pregled i isključite organsku bolest. U ovom slučaju radi se o psihosomatici, što znači da je telo preuzelo psihički problem i tako reaguje.

www.freeimages.com
www.freeimages.com

TUGA

Tuga i plačljivost bez realnih razloga. Ako vas nije ostavio voljeni ili vam nije nestao kućni ljubimac ili se ništa ružno nije dogodilo, a vi ipak stalno tugujete i plačete.

PATNJA

Intenzivna patnja koja traje duže od šest meseci, iako ste izgubili člana porodice, voljenu osobu, prijatelja ili posao. Svi gubitci su teški i zahtevaju rad sa psihoterapeutom ili psihologom.

RASEJANOST

Ako ste konfuzni, nemate koncentraciju ili gubite pamćenje. Ovakvi problemi ukazuju ili na depresiju ili na organski problem mentalnog funkcionisanja. U prvom slučaju potražite psihologa ili psihoterapeuta, u drugom vam je potreban neurolog.

BESMISAO

Osećate se izgubljeno i ne vidite smisao za dalji život. I ne znate sta biste sa sobom dalje. Ovi problemi se javljaju kao zastoj i kriza u pojedinim fazama. Mogu da budu i krize srednjih godina, ali i neuroza smisla.

VEZA SA STVARNOŠĆU

Imate osećaj da ste u braku ili vezi izgubili stvarni kontakt, ako vam se čini da je sve nekako “mrtvo”. Ili ako je i previše svađa i konflikata i ne možete o tome da pričate sa partnerom. Ako osećate da su vam se deca otuđila ili su u zastoju potražite stručnu pomoć. Kod svakog partnerskog problema važno je brzo reagovati i što pre tražiti pomoć. Hronične probleme je teško rešavati.

Autor: S. Vidović