Iako deluje neverovatno dete može da bude zavisnik od interneta. To je već postao društveni fenomen, a ovih 10 znakova ukazuju da je vaše dete zavisnik od interneta i da mu je potreba stručna pomoć.

 

Foto: Pixabay

Provodi više od trećine vremena igrajući igrice

Ništa više nije zanimljivije od komjutera. Uzalud ga upozoravate, molite, pretite, nudite alternative…Ne čuje vas!

Umesto druženja s prijateljima druži se sa računarom

Najbolji drug zvoni na vratima. Vaše dete vas moli da mu kažete da nije kod kuće. Izbegava staro društvo, isključuje telefon dok igra igrice, pravi se da ne čuje pozive ukućana.

Oponaša neartikulisane zvuke poput onih kojima se oglašavaju junaci igrica

Ovo je več ozbiljan znak za uzbunu! Ako postane deo deteteve svakodnevnice – trk kod psihologa.

Ne izlazi iz svoje sobe satima

Satima igra igrice, komunicira samo putem društvenih mreža ili prati internet zanemarujući fizičku aktivnost, druženje “u živo” sa drugim mladim ljudima, “gubi noći igrajući igrice”, komunicira isključivo s virtuelnim svetom interneta.

Asocijalno je

Društveni život prestaje da postoji. Ne zanima ga nijedan događaj ili okupljanje na kojima je ranije učestvovao. Odbija da ide na rođendane, u bioskop, na sport ili porodična okupljanja.

Pri pokušaju da ga odvojite od tableta, telefona ili računara, javlja se agresija

Ne prepoznajete svoje dete u trenutku kada pokušate da ga odvojite od tableta, telefona ili računara. Psuje, preti, histeriše, čupa kosu, plače.

Razmišlja o igricama tokom drugih aktivnosti

Bilo šta što radi u toku dana vodi samo ka jednom – kako da se što pre dokopa računara. Jedva čeka da se oglasi školsko zvono za kraj časa, da odjuri kući, završi domaći… Iako na prvi pogled deluje kao uzorno dete, on zapravo sve obaveze uredno izvršava da bi što pre seo da igra omiljenu igricu.

Laže prijatelje o vremenu provedenom u igranju igrica

Primetili ste da laže vas, ali i drugare, o vremenu koje provodi igrajući igrice? Ne oklevajte, odmah potražite pomoć!

Izbegava sve druge aktivnosti i obaveze

Nekada uspešan sportista i odličan đak, sada samo traži izgovor da ostane kod kuće i zatvori se u svoju sobu. Naravno, sa računarom.

Gubi samokontrolu

Spreman je i da fizički nasrne na vas ako pokušate da ga odvojite od komjutera. Više nema vremena za čekanje!  Potrebna vam je pomoć psihologa, vaše dete je zavisnik od interneta.