Bore vam se stvaraju brže nego vašim vršnjakinjama? Odraz u ogledalu vas sve više zabrinjava? Malim koracima i promenama možete dosta učiniti za svoju kožu. Oslobodite se ovih sedam navika.

 

Foto: Freepik

MULTITASKING

Više poslova odjednom ste navikli da radite, ali to nije dobra osobina jer takav tempo stvara stres. A poznato je da je stres najveći neprijatelj. On aktivira oslobađanje slobodnih radikala i nestabilnih molekula koje su zaslužne za starenje.

SAVET: Obaveze rasporedite, nekada i na više sati ili dana.

 

ŠEĆER 

Šećer dovodi do gubitka sjaja kože, tamnih krugova oko očiju, natečenosti, bora i izraženijih pora.

SAVET: Preskočite desert kad god možete. Radije se zasladite nekom voćkom ili šakom badema.

PREMALO SNA

Neispavanost dovodi do nedostatka energije, tromosti, prema pojedinim istraživanjima je i uzrok debljanja i velikog negativnog efekta na kožu.

SAVET: Lezite u krevet uvek u isto vreme, a spavajte najmanje sedam sati. Neka vam to postane navika. Ne postoji za džabe krilatica “beauty sleep”. San je gotovo lekovit kada je u pitanju koža lica. Ako ste u mogućnosti spavajte na leđima i neka vaša posteljina bude glatka, najbolje satenska.

IZABERITE PRAVU KREMU

Već posle 35 godine morate da imate pravu kremu za negu kože oko očiju. Takođe uvek koristite zaštitu kada idete na sunce, posebno tokom proleća i leta.

SAVET: Izaberite kremu koja u svom sastavu već ima zaštitni faktor. Tako nećete morati da imate mnoštvo preparata kojima se mažete. Takođe, neka vaš izbor bude i puder koji nanosite svakodnevno sa već postojećim faktorom.

graphicstock
graphicstock

PREVIŠE ŠMINKE

Nošenje prekomjernih količina šminke, posebno proizvoda na bazi ulja, začepit će vaše pore, isušiti kožu i uzrokovati preuranjene bore.

KISEONIK JE IZUZETNO VAŽAN

U zimskim mesecima više vremena provodite unutra, ali prostorije morate redovno da provetravate. U suprotnom imaćete okruženje koje stvara suvu i upaljenu kožu koja dovodi do starenja.

SAVET: Često stavljajte i vlažne peškire ili krpe na radijator. Možete da ostavite i posudu sa vodom na izvoru toplote.

 

MASNOĆE SU POTREBNE U ISHRANI

Vašu ishranu bazirate na što manje masnoće? To je pogrešan potez.

SAVET: Omega 3 masne kiseline u ribi i orašastim plodovima čine dobrobit za vaše srce i mozak, ali i ten. Jedite ribu barem jednom nedeljno.

 

Pripremila: M.Vlaisavljević