Turistički magazin Konde Nast Traveler i ove godine objavio je listu 15 najboljih gradova koje treba posetiti bar jednom u životu! Lista je sastavljena prema ocenama više od 128.000 čitalaca. Pogledajte koje su se prestonice našle na samom vrhu liste…

 

Firenca 1
www.freeimages.com

FIRENCA, ITALIJA

Firencu od svih gradova najviše izdvaja njena umetnička scena. Lokalnom stanovništvu i brojnim turistima naročito zadovoljstvo predstavlja poseta raznim galerijama, muzejima i crkvama.

BUDIMPEŠTA, MAĐARSKA

Prestonica Mađarske poznata je po brojnim banjama, a kulturu korišćenja termalnih kupki neguje još od 16. i 17. veka. Sečenjijev lančani most koji spaja Budim i Peštu (istočni i zapadni deo Budimpešte) pruža jedan od najlepših pogleda na svetu.

Bec
www.freeimages.com

BEČ, AUSTRIJA

Najistaknutiji građani muzičke prestonice Evrope bili su Mocart, Betoven i Sigmund Frojd. Popijte espreso u jednom od najpoznatijih kafea ili uživajte u jednoj od najpoznatijih poslastica na svetu – saher torti.

Sidnej 1
www.freeimages.com

SIDNEJ, AUSTRALIJA

Prestonica Novog Južnog Velsa najpoznatija je po čuvenoj zgradi Opere. Kao priobalni grad, Sidnej se može pohvaliti prelepim pešćanim plažama, na kojima građani i turisti rado surfuju.

PARIZ, FRANCUSKA

Kao jedna od najvećih prestonica mode, umetnosti i gastronomije, Pariz se sasvim zasluženo našao na petom mestu. Turiste privlače i brojni kafei, luksuzni butici i neke od najpoznatijih znamenitosti na svetu.

RIM, ITALIJA

U Rimu se nalazi najveća katedrala na svetu, Bazilika Svetog Petra. Osim što bi obavezno trebalo da posetite Koloseum, fontanu di Trevi i Sikstinsku kapelu, ne propustite priliku ni da uživate u ukusnim, sveže pripremljenim obrocima i kvalitetnom domaćem vinu.

picjumbo.com
picjumbo.com

PRAG, ČEŠKA

Od Astronomskog sata i Starogradskog trga do barova uvučenih u podrume, Prag je savršen grad za istraživanje. Najbolje fotografije grada načinićete na brdu Petrin.

BRIŽ, BELGIJA

Poznat po ulicama od kaldrme, kanalima, i očuvanom Starom gradu, Briž predstavlja srednjovekovnu bajku koja se nekako obrela u realnom svetu . Njegova luka predstavlja ključnu tačku evropske trgovinske razmene.

KJOTO, JAPAN

U Kjotu se nalazi 1.600 budističkih hramova, 400 šinto svetilišta i oko 100 restorana koji poseduju bar jednu Mišelinovu zvezdicu. U pitanju je jedan od najočuvanijih gradova Japana, na čijim ulicama možete videti ljupke gejše.

london-1452411
www.freeimages.com

LONDON, ENGLESKA

London je svakako mnogo više od pabova, crvenih govornica i dabl deker autobusa – njegovi muzeji i parkovi ubrajaju se među najbolje na svetu.

JERUSALIM, IZRAEL

Kao jedan od najsvetijih gradova u istoriji čovečanstva, Jerusalim privlači hrišćane, jevreje i muslimane širom sveta.

SALCBURG, AUSTRIJA

Zbog čuvenog kompozitora Mocarta koji je rođen ovde, Salcburg često se nađe na turističkoj mapi. Ovaj grad takođe je dom najveće pivare u Austriji – Bräustübl zu Mülln, a može se pohvalti i brojnim muzejima, palatama i restoranima.

Venecija
www.freeimages.com

VENECIJA, ITALIJA

Pojedini stanovnici Venecije voze automobile, drugi upravljaju čamcima i gondolama. Ovaj grad, doduše, ponekad nastrada od poplava, ali restoran na vodi i dobar šoping privlače brojne turiste širom sveta.

BARSELONA, ŠPANIJA

Jedinstvena arhitektura i izvrsna kuhinja donele su prestonici Katalonije 14. poziciju na listi. Nijedan turista ne propušta da poseti Gaudijeva dela poput Sagrada familije i parka Guelj, a nakon dobre šetnje prijaće vam paelja i tapas. Za noćni provod najbolja je sangrija.

tokyo-cityscape-1543159
www.freeimages.com

 

TOKIO, JAPAN

U prestonici Japana prepliću se tradicionalni i savremeni elementi. Označena je kao jedna od najboljih modnih prestonica sveta, a dom je Meiđi svetilišta, kao i Carske palate.

 

 

 

 

Izvor: Business Insider