Julija Borisovna Hipenrejter u svojim brojnim knjigama iz oblasti psihologije savetuje roditelje kako da grade odnos s decom i otlriva im tajne pravilnog vaspitanja. Ovo su ključne tačke u međusobnom razumevanju sa vašim detetom.

 

graphicstock
graphicstock

1. Prihvatate dete bezuslovno — to ne znači da ga volite zato što je pametno, spretno, odličan đak, pomaže drugima  — nego voleti ga samo zato što postoji.

2. Ne mešajte se u ono što dete radi ako ne traži pomoć. Nemešanjem mu poručujete: “S tobom je sve u redu. Naravno da ćeš se snaći”.

3. Ako je detetu teško i spremno je da prihvati vašu pomoć, obavezno mu pomozite.

Pritom na sebe preuzmite samo ono što dete ne može da obavi samo, a ostatak neka radi ono.

4. Dete će sutra raditi samo ono što je danas radilo s mamom i to baš zato što je to radilo “s mamom”. Količina onoga što smo uradili “zajedno” postaje zlatna rezerva za dete, njegov potencijal za blisku budućnost.

5. Polako ali sigurno skidajte sa sebe brigu i obaveze o ličnim stvarima deteta i prepuštajte ih njemu.

6. Ličnost i sposobnosti deteta se razvijaju samo u onoj oblasti koju je samo odabralo jer je baš to želelo i jer ga baš to interesuje.

7. Ne postoji situacija u kojoj se dijete udara. Da, tačno je da su Puškinova djeca dobijala batine, ali to je bilo drugo vrijeme.

8. Možete izražavati nezadovoljstvo zbog nekog detetvog postupka, ali ne zbog samog deteta. Možete da osudite njegove postupke, ali ne i osećanja.

9. Grlite dete više puta dnevno — četiri zagrljaja su neophodna za preživljavanje, a za lepo raspoloženje potrebno je najmanje osam zagrljaja dnevno.

10. Osmislite nekoliko poslova s detetom ili nekoliko porodičnih akcija, koji će formirati zonu radosti. Nešto od toga neka postane “ritual”.

11. Najbolja kazna za dete je da ga lišite nečeg lepog, a ne pričinite mu ništa ružno.

12. Deci je daleko potrebnije da se kreću, istražuju predmete, isprobavaju snagu. Zabraniti im tako nešto isto je kao pregraditi nabujalu reku.

13. Ne samo da su deci potrebni red i pravila ponašanja, nego ih ona i žele i očekuju! Tako lakše razumeju život i snalaze se u njemu, to im daje osećaj sigurnosti.

14. Detetu je drago kad razumemo njegove potrebe. Jedna od najvažnijih je da istražuje svet i ređa utiske. Dete istražuje svoje mogućnosti i polako pomera granice. Kada je malo, hoće da se popne što više na drvo, kad malo poraste — hoće da pobegne s drugarima u tuđe dvorište, zatim da se vrati kući kasnije nego obično. Veoma mnogo zavisi od toga kako se ponašaju roditelji. Pridike i zabrane su nemoćne.

15. Sve što bismo kod deteta želeli da promenimo najpre treba pažljivo proveriti da nije to upravo ono što bi bilo dobro da promenimo kod nas samih.

Izvor: www.fenserka.com