Donosimo vam listu 20 najzdravijih namirnica na svetu, ukusnih i slasnih, koje čuvaju vaše zdravlje. Jedite ih što više, bićete zdraviji!

 

Limun 20
www.freeimages.com

LIMUN

Riznica vitamina C. Malo limuna u zelenom čaju omogućava da organizam bolje apsorbuje antioksidanse koji se nalaze u čaju, kao i gvožđe iz plodova mora.

SKUŠA, TUNA, PASTRMKA

Ove vrste ribe su izvor prirodnih masnih kiselina omega-3. Brojne studije su pokazale da njihovo redovno jedenje smanjuje srčane udare, a sprečava i recidiv infarkta.

GROŽĐE

Grožđe deluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti. Pravi su izvor minerala i vitamina A, B i C.

paprika-1561983
www.freeimages.com

PAPRIKA

Efikasna je u borbi protiv visokog holesterola, a štiti i od raka prostate.

REN

Koren sa antibiotičkim svojstvima i pun je vitamina C. Ishrana bogata renom posebno je korisna dijabetičarima, ali i onima koji konstantno osećaju umor ili imaju usporen metabolizam.

KUPUS

Izvor je vitamina K, koji je dobar za krvotok i rast kostiju. Poznat je po tome što sprečava razvoj mnogih vrsta raka.

SMOKVA

Bogata je vlaknima. Ali verovatno i voće najbogatije kalcijumom.

ZELENI ČAJ

Blagotvorno deluje na zdravlje ljudi pa tako može da smanji rizik bolesti srca i krvnih sudova, da smanji opasnost od rasta tumora.

PASULJ

Pun je vlakana i složenih glicida, kao i minerala i vitamina. I dobar je prilikom držanja dijete.

BRUSNICA

U narodnoj medicini, brusnica se koristi za lečenje urinarnih infekcija. Izuzetno je važna za žene, jer čak 60 procenata dama makar jednom u životu ima taj problem.

Jabuka za tekst 20 najzdravijih
www.freeimages.com

JABUKA

Smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti, kancera, pa čak i od astme. Njena koža sadrži 6 puta više vitamina i antioksidanasa od njenog mesa.

CVEKLA

Lekovito deluje na nerve, rad mozga, reguliše hipertenziju. Nitrati smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti.

ĐUMBIR

Ako imate problema sa nadimanjem i gasovima, preporučljivo je da s vremena na vreme pijete čaj od đumbira. U Srbiji omiljenim jelima sa pasuljima moguće je dodati i komadiće đumbira kako biste umanjili eventualnu nadutost posle obroka.

CRNA REPA

Njen sok se koristi u lekovite svrhe. Pomaže kod nekih probavnih smetnji, jer stimuliše prolaz kroz creva i pomaže žučnu cirkulaciju.

BADEMI, ORASI, LEŠNIK

Bogati su mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, aduti su protiv lošeg holesterola i kardiovaskularnih bolesti.

KELJ

Nova istraživanja su pokazala da kelj može da potpuno detoksikuje organizam i da reguliše opšte stanje organizma jer dopire čak do DNK. Za to je zadužen izotoicijanat, koji nastaje iz molekula kelja.

BROKOLI

Bogat je vitaminom B9. Pomaže u borbi protiv anemije, sadrži i antikancerozne antioksidanse. Najbolje dejstvo ima kada se jede sirov.

Crni luk
www.freeimages.com

CRNI LUK

Koristi se kao prirodni lek u našoj narodnoj medicini, a naročito je delotvoran kod respiratornih bolesti, poput bronhitisa, jer osnažuje organizam te sprečava dalji pad imuniteta.

BELI LUK

Beli luk je u pravom smislu saveznik našeg zdravlja.

Pun je vitamina A, B i C, pomaže u borbi protiv visokog pritiska, lošeg holesterola i nekih vrsta raka. Najbolji je ako se jede svež i sirov.

 

SPANAĆ

Nije posebno bogat gvožđem, ali je zato bogat vitaminom B9 koji se preporučuje trudnicama. Smanjuju rizik od katarakte.

Pripremila: Lidija Bratun