Tibetanski recepti koriste, pre svega, bogatu biljnu apoteku za bolje zdravlje. Pri branju plodova od kojih će biti načinjeni melemi pazi se na sve – počevši od mesta na kome biljka raste pa do rasporeda zvezda u određenom dobu godine. Lekovi smišljeni u ovoj drevnoj kulturi sadrže i više od stotinu sastojaka. Predstavićemo vam tri tibetanska recepta koja sadrže uobičajene sastojke kao što su beli luk, limun, đumbir i med.

 

freeimages.com
freeimages.com

Uz pomoć ova tri tibetanska recepta pospešićete svoje zdravlje, a najviše ćete popraviti stanje vaših krvnih sudova, pročistićete organizam i pospešiti opštu vitalnost.

ČIŠĆENJE KRVNIH SUDOVA I PREVENCIJA MOŽDANOG UDARA

POTREBNO JE

  • 1 kg organskog limuna
  • 300 grama belog luka

PRIPREMA

Sameljite limun (zajedno s korom) i beli luk. Smesu stavite u 1,5 litar ključale vode i u poklopljenoj posudi kuvajte na laganoj vatri 15 minuta.

Ohlađenu tečnost stavite u teglu i zatvorite je poklopcem. Koristite ga na prazan stomak 25 dana, po pola decilitra na dan. Napravite pauzu 10 dana, pa ponovite postupak.

 

smarnad,FreeDigitalPhotos.net
smarnad,FreeDigitalPhotos.net

TIBETANSKI ČAJ ZA OPUŠTANJE

POTREBNO JE

  • 5 g naribanog đumbira
  • 2 kašike soka od limuna
  • 2 kašike meda
  • prstohvat ljute paprike
  • prstohvat anisa

 

PRIPREMA

Prokuvajte dva litra vode i ostavite je da ključa pet minuta. U ohlađenu vodu dodajte naribani đumbir, sok od limuna, med, papričice i anis.

Čaj pijte tokom dana ili po šolju pre svakog obroka.

freephotos.net
freephotos.net

ELIKSIR ZA PODMLAĐIVANJE

POTREBNO JE

  • 10 glavica belog luka
  • sok od 10 limuna
  • 1 kg meda

PRIPREMA

Sitno naseckajte 10 glavica belog luka i pomešajte ih s jednim kilogramom meda i sokom od 10 limuna. Smesu ulijte u teglu, poklopite i ostavite je da stoji osam do deset dana.

Nakon toga, uzimajte po kašičicu ovog prirodnog eliksira dvaput na dan, ujutro na prazan stomak i uveče pre poslednjeg obroka.

Tibetanska medicina postoji već više od 2.500 godina i gotovo isključivo se temelji na biljnim lekovima.

Tibetanci većinom žive u Indiji jer su bili izgnani iz Tibeta u kasnim pedesetim godinama 20. veka. U Severnoj Indiji postoji Tibetanski Medicinski Institut, gde doktori studiraju tibetansku medicinu sedam godina pre nego što steknu diplomu.

Za razliku od pristupa zapadne medicine, tibetanska (kao i kineska i indijska medicina) ne računa na spoljnjeg napadača (virus ili bakteriju), nego radi na vraćanju energetske ravnoteže koja, ako se popuni i uspostavi u organizmu, postaje nedodirljiva za bilo koju bolest.

Izvor: www.alternativazavas.com