Ovo su 3 alternativna recepta za lečenje mioma, ali samo ako se radi o miomima koji nisu preveliki i ne narušavaju vaš kvalitet života. U svakom slučaju, potrebno je da se prvo konsultujete sa svojim lekarom koji će ustanoviti da li je neophodno hirurško odstranjivanje ili terapija medikamentima.

pixabay.com
pixabay.com

Alternativno lečenje može vam svakako pomoći u borbi protiv mioma. Dešava se da se oni pomoću prirodnih čajeva i kupki smanje, a ponekad čak i sasvim nestanu.

ČAJ OD BELOG SLEZA I ŽALFIJE

Za pripremu ovog čaja glavni sastojci su slez i žalfija. Dve supene kašike sitno iseckanog cveta belog sleza, lista žalfije, po jednu kašiku lista kupine, koprive, cveta kamilice, cveta zove, cveta i lista kantariona, hajdučke trave i vrbine kore zajedno izručite u 1,8 l proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 90 minuta. Procedite, prohladite i zasladite po želji medom.

Ovaj čaj za miome se pije po dva decilitra pred doručak, ručak i večeru i pre spavanja. Lekoviti napitak kombinujte sa pečenim nakiselim jabukama i medom koji treba jesti ujutro i predveče. Terapija traje 10 dana, pa se pravi pauza od takođe 10 dana.

KUPKA OD HAJDUČKE TRAVE

Mešavinu od cele biljke hajdučke trave (100 grama) ostaviti preko noći da odstoji u hladnoj vodi. Ujutro vodu zagrejte do ključanja, a zatim procedite, pa tečnost dodajte vodi za kupanje. Ovu kupku primenjujte svaki dan.

pixabay.com
pixabay.com

ČUVARKUĆA I MED

Najpopularniji prirodni lek kod nas za ove tegobe je kombinacija čuvarkuće i meda.

POTREBNO JE

  • 300 grama jedrih i punih listova čuvarkuće
  • 500 grama kvalitetnog livadskog meda

PRIPREMA

Listove čuvarkuće oprati, umotati ih u suvu krpu da sa njih upije ostatke vode i samleti u blenderu ili mašini za mlevenje mesa. Drvenom ili plastičnom kašikom čuvarkuću pomešati sa medom, da se dobije ravnomerna smesa. Već na početku mešanja listovi čuvarkuće počinju da u medu otpuštaju svoj sok, tako da ukupna tečnost u kojoj se nalaze postane ređa od meda.

Nakon mešanja smesu sipati u staklene tegle, zatvoriti poklopcima, obmotati ih folijom ili tamnim papirom radi zaštite od svetlosti i ostaviti da odstoje u frižideru sedam dana. Za to vreme poželjno je 2-3 puta smesu promešati, jer će se na vrhu blago zgusnuti, a u donjim slojevima biti ređe gustine.

Za ovu količinu sastojaka potrebna je jedna tegla od 700 grama i možda još jedna mala, koja neće biti puna. I ova količina će biti dovoljna za 20-tak dana lečenja. Čuvarkuća i med kao lek uzimaju se tri puta dnevno po jedna kašika i to jedna kašika ujutro na prazan stomak i nakon toga pola sata ne treba ništa jesti niti piti, zatim jedna kašika između ručka i večere (najmanje 2 sata posle ručka i najmanje pola sata pre večere) i jedna kašika pre odlaska na spavanje.

BENIGNE IZRASLINE

Miomi materice su benigne izrasline (tumori) koji se javljaju kod žena u reproduktivnom dobu najčešće između 35. i 50. godine i to neretko posle i u toku trudnoće. Miomi su česta pojava i smatra se da tri od četiri žene nekad u svom životu imaju miome. Veoma retko se desi da pređu u kancer.

Obično se ne tretiraju i u većini slučajeva prolaze bez simptoma, često ih ginekolog primeti na redovnom pregledu, a da se žena uopšte nije žalila.

SIMPTOMI

  • pritisak i bol u karlici
  • otežano mokrenje
  • učestalo mokrenje
  • produžene menstruacije, duže od sedam dana
  • menstrualna krvarenja su znatno obilnija
  • bolovi u nogama i leđima
  • zatvor stolice
  • bol pri polnom odnosu

Pripremila: S. G.