Čuvenih “5 tibetanaca” osmislili su monasi na drevnom Tibetu pre dve i po hiljade godina. Za ove vežbe veruje se da čuvaju tajnu mladosti ili, drugim rečima, ključ vitalnosti.

 

Druga vežba od ukupno "5 tibetanaca"
Druga vežba od ukupno “5 tibetanaca”

Takozvanih “5 tibetanaca” odlično deluju na zdravlje. Pre svega, ubrzavaju cirkulaciju, podmazuju i razgibavaju zglobove, mišiće i pritom imaju neverovatan efekat na žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Da bismo ojačali telo, povratili mladost i ozdravili, naše čakre moraju normalno da se okreću i budu slobodne za protok energije. Ove vežbe upravo to i čine sa našim organizmom.

Da biste se osećali mnogo bolje i vitalnije treba samo da odvojite svakog jutra 15 minuta. U početku će to biti i kraće jer se “tibetanci” počinju sa po tri ponavljanja svake vežbe. Broja tri pridržavate se tačno nedelju (sedam) dana. Ako redovno vežbate i ne preskačete nijedan dan, svake nedelje treba da povećate broj ponavljanja za dva. Dakle, počeli ste od 3, pa za nedelju dana 5, pa 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, dok ne dođete do cilja, a to je 21 ponavljanje svakog od “pet tibetanaca”.

Ove vežbe ne treba prekidati. Ipak, ako se to desi duže od jednog dana, sve morate početi ispočetka. To znači da ako, recimo kod broja ponavljanja 9, prekinete nekoliko dana i ne radite “tibetance”, morate opet krenuti od broja 3 (ponavljanja).

Popularni “tibetanci” izvodljivi su za sve generacije, ne oduzimaju puno vremena i ne zahtevaju posebne uslove.

Pogledajte kako izgledaju vežbe i kako da ih pravilno radite:

 

 

STIMULIŠU ENDOKRINI SISTEM

Ove vežbe nastale su na osnovu verovanja da je ključ zdravlja i vitalnosti u čakrama koje se vrte, a sa njihovim usporavanjem organizam slabi i sklon je bolestima. Sedam glavnih čakri u telu čoveka odgovorne su za naš endokrini sistem, koji utiče na opšte stanje organizma i ključan je u procesu starenja.

Poklonici ove vrste fizičke aktivnosti smatraju da se stimulacijom endokrinog sistema i cirkulacije životne energije organizam puni energijom i dovodi u savršen balans. Po njihovom mišljenju “tibetanci” poboljšavaju opšte fizičko, mentalno i emocionalno stanje organizma, a program obuhvata lake vežbe koje su jako korisne za celo telo, posebno za karlični deo.

Pripremila: S. Vidović