Pored toga što je vazduh pun alergena, jesenji dani sa sobom donose i prve hladne vetrove. Kombinacija ova dva faktora garantuje kijavicu, začepljen nos i vrlo brzo upaljene sinusne kanale. Srećom, u prirodi postoje biljke koje mogu da nam pomognu, a ovo su četiri najefikasnija prirodna leka za upalu sinusa.

 

Pomorandza
www.freeimages.com

POMORANDŽA

Pomorandže predstavljaju odličan izvor vitamina C, koji ublažava začepljenost nosa i pomaže u pročišćavanju sinusa. Udisanje mirisa narandže takođe će pomoći u čišćenju sinusa.

Istraživanja su pokazala da se svakodnevnom konzumacijom narandži može značajno smanjiti rizik od nastanka upale sinusa, što je pravi izazov za osobe koje su najmanje jednom patile od upale sinusa.

 KOPRIVA

Kopriva ublažava simptome upale sinusa, uključujući nadraženost očiju i svrab nosa. Ova korovska biljka, ako se uzima kao čaj ili tinktura, podstiče rad imunološkog sistema koji će se efikasnije boriti protiv infekcije sinusa. Takođe, podstaći će oslobađanje sluzi iz sinusa koja je glavni uzročnik nepodnošljivog bola.

REN

Ren je najpoznatiji prirodni lek protiv upale sinusa i u našem narodu postoji puno različitih priča o tome kako se priprema za ovu vrstu lečenja. U šerpu stavite vodu da proključa a zatim ubacite ren i pokušajte da udišete paru koliko god možete puta. Rezultati će odmah biti vidljivi. A evo i kako da napravite oblog protiv upale sinusa:

U flašu od pola litra staviti narendani ren do vrha napuniti vinskim sirćetom, zatvoriti i na toplom držati 10 dana uz češće mućkanje. A zatim koristiti tako što se na svaki sat preko otvorenog grlića flaše udiše pet minuta. Uveče tečnost sipati na tkaninu i držati na čelu i potiljku, u toku noći. Ležati bez jastuka. Terapija traje pet dana.

Sirup protiv upale sinusa: Na mašini za meso sitno samleti 50 gr rena i 20 gr korena đumbira i 20 gr cikorije, pa tome dodati kašičicu cimeta. Dobijenu mešavinu sipati u staklenu teglu i dobro zatvoriti, pa uz povremeno mućkanje deset dana držati kraj izvora toplote. Svako jutro, pola sata pre jela, uzimati po jednu kafenu kašičicu ove smese.

Beli luk
www.freeimages.com

BELI LUK

Beli luk ima odlična antibakterijska i antimikotična svojstva, tako da će efikasno ublažiti upalu sinusa uzrokovanu bakterijskom ili gljivičnom infekcijom.

Alicin, sastojak koji belom luku daje prepoznatljiv miris, ima antibiotsko delovanje, zbog čega je jako delotvoran u lečenju ovog neprijatnog oboljenja.

 

 

 

Pripremila: Lidija Bratun