Četiri najveća otrova koja unosimo u organizam su belo brašno (pšenično), so, beli šećer i mleko, smatra doktorka Džoan Budvig. Ona je osmislila tzv. Budvig detoksikaciju, čišćenje organizma od štetnih dejstava ovih namirnica.

 

graphicstock
graphicstock

Ovaj recept pomoći će vam i da sprečite potencijalni razvoj malignih bolesti. A evo i odgovora na pitanje zašto se ove četiri namirnice smatraju modernim sveprisutnim otrovima.

Naime, belo pšenično brašno je puno glutena, a svi smo manje ili više osetljivi na njega. On stvara kiselost u našem organizmu, a slično važi i za mleko. Takođe, mleko je odgovorno i za silnu sluz kojom punimo organizam.

Beli šećer je zbog već dobro poznatih razloga najštetniji od svih ovih namirnica, dok višak soli oštećuje bubrege i podiže krvni pritisak.

SPREČAVA POJAVU RAKA

Da bismo se oslobodili štetnih dejstava ovih namirnica, moramo sasvim očistiti organizam. Jedan od načina je upravo Budvig detoksikacija. Cilj je da očistite telo lanenim brašnom, a više puta je potvrđeno da ovakav način ishrane može da pomogne i u sprečavanju i lečenju raka.

graphicstock
graphicstock

Dr Budvig je koristila laneno ulje u pakovanju od 0,03l, koje je bilo zaštićeno plemenitim gasom argonom, koji je sprečavao brzu oksidaciju lanenog ulja. Zato se ovo ulje mora potrošiti tri dana nakon otvaranja, bez obzira na to da li ga čuvate u frižideru ili ne. Na našem tržištu takva zaštićena pakovanja i proizvedena lanena ulja retko se mogu naći, pa treba strogo paziti šta kupujete. Ukoliko se odlučite da sameljete lanene semenke, nikako ih ne ostavljajte da stoje, jer oksidišu jako brzo. A takve semenke mogu dovesti do stvaranja štetnih slobodnih radikala, za koje se zna da mogu biti okidač za pojavu kancera.

BUDVIG DETOKSIKACIJA

POTREBNO JE

  • 1 kašika brašna boljeg lana (Cameline sative)
  • 1 kašika brašna crnog kima (Nigella sativa)
  • 1 kašika mešavine: 78% piskavice, 5% ovsa, 5% sušene opne crnog grožđa, 4% sikavice, 3% ekstrakta grejpfruta, 3% kurkume i 2% mace
  • 1 kašika lanenog ulja pomešana sa 4 kašike svežeg kravljeg sira (ovo dobro izmešati)
  • sveže voće
  • po želji bademi, lešnici, semenke suncokreta, bundevine semenke…

PRIPREMA

Sve ove sastojke dobro pomešati i pojesti odmah nakon pripreme (nije dobro da stoji duže od 15-20 minuta). Ovaj osnovni recept je prava mala nutricionistička terapija.

Osnovna ideja za očuvanje dobrog zdravlja i poboljšanje narušenog je u kombinovanju hladno ceđenih ulja koja imaju dobru razmeru omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina i “dobrih” proteina iz svežeg kravljeg sira (po mogućnosti organskog).ž

UNESEMO 15 KG OTPADA TOKOM ŽIVOTA

Simptomi koji prate nedovoljno dobar rad creva su loša probava, nagle promene raspoloženja, urin intenzivnog mirisa, nesanica, umor, smanjena koncentracija, suva koža, pojava akni, problemi s kosom i noktima…

U proseku, kroz naš životni vek organizam opterećujemo sa minimum 50 tona hrane i 50.000 litara tečnosti, od kojih barem pola čine navedena četiri bela otrova, što znači da se u stomaku nataloži 15 kilograma fekalnih naslaga i toksičnog otpada koji truju našu krv i nanose organizmu nepopravljivu štetu.

Pripremila: S. Gavrić