Gel manikir je verovatno jedna od najlepših stvari koje žene čine za sebe. Sa gelom ste dve nedelje sigurni da će vaši nokti izgledati savršeno bez oštećenja, ali ova nova tehnologija ima i neke mane. Dok ovakav manikir može da izgleda prelepo, UV izlaganje i gel mogu da oštete vaše nokte.

 

pixabay.com
pixabay.com

Način na koji gel manikir funkcioniše je taj da se boja suši ispod UV svetla. Ovo je proces koji se ponavlja nekoliko puta i on čini lak tvrdim i dugotrajnim. Da li je loše za kožu vaših ruku da se izlažu ovoj svetlosti?

ŠTETNO UV SVETLO

Znamo da UV svetlost nije dobra, a doktorka Hajdi Valdorf, direktor laserske i kozmetičke dermatologije na “The Mount Sinai“ medicinskom centru u Njujorku, kaže da postoje slučajevi raka kože kod čestih korisnika UV lampi.
– Ukoliko često koristite UV svetlost, rizik može da se poveća – rekla je Valdorf.
Doktorka preporučuje da se pre izlaganja ruku UV svetlosti na kožu šaka nanese krema sa zaštitnim faktorom. Mada ovo ne može u potpunosti da zaštiti ruke, zato što se pri ovoj vrsti manikira prsti čiste zbog gela.

Kako izgledaju nokti kada se gel skine? Skidanje gela može da predstavlja pravi problem. Nokti se na 10 minuta potapaju u aceton, i namotavaju folijom. Stanje noktiju posle toga je užasno. Kada se gel skine, nokti su slabi, tanki i iskrzani. Lako pucaju i užasno izgledaju.

pixabay.com
pixabay.com

OBAVEZAN VITAMIN E

Džin Sun Koi, ekspert za manikir i dizajnerka, nije veliki fan gelova za nokte.

– Ne volim činjenicu da se nokti osuše, a to vremenom čini nokte slabim i krtim, pa se lako lome – rekla je Sun Koi.
Međutim, ona misli da je gel dobar zato što je dugotrajan i štedi vreme. Predlaže da gel koristite kada idete na odmor ili za specijalne prilike.
– Mažite nokte sa vitaminom E dok imate gel na noktima – rekla je Sun Koi.

Izvor: fashionista.com