Hladan zimski vazduh ostavlja trag na vašoj koži. Isušuje, iritira, izazivanje ljuspanje i pucanje, a da biste sebi obezbedili pravilnu negu kože samo izaberite prave namirnice iz svoje kuhinje.

 

pixabay
pixabay

Jedna od osnovnih funkcija kože je da sprečava gubitak tečnosti sa površine tela.

Tu barijeru čine masnoće koje formiraju zaštitni lipidni film na površini kože. Hladan zimski vazduh je suv, smanjuje se količina prirodnih masnoća, te sa površine kože isparava veća količina tečnosti.

Zimski vetrovi dodatno je isušuju i oštećuju, a oštećenju tokom zime doprinosi i grejanje u prostorijama sa suvim i toplim vazduhom.

 

MASKA OD JOGURTA

Pomešajte kašiku meda i gustog punomasnog jogurta i imaćete odličnu masku za vašu kožu.

Nanesite je u tankom sloju, a sastojci ove dve namirnice učiniće čudo. Neka maska odstoji deset minuta i onda je sperite malkom vodom.

 

JOGURT I LIMUN
Umešati tri kašike jogurta sa sokom od pola limuna, a kad se dobije ujednačena masa, naneti je vatom na T-zonu na licu (brada, nos, čelo) i na dekolte. Ostaviti da ostoji pola sata, a zatim isprati prvo mlakom, pa hladnom vodom.

AVOKADO

Ispasirati meso avokada, dodati malo ekstra devičanskog maslinovo ulja i takvu mirisnu masku naneti na lice i ostaviti 15-20 minuta.

MED

Posebnu nego posvetite usnama tokom zimskih meseci. Namažite ih, neka med odstoji što duže, a posle ga oližite.

KVASAC

Masnu, a uz to i nečistu kožu, revitalizovaće kvasac pomešan sa mlakim mlekom. Kada se maska osuši, zadrži se još malo na licu, a zatim se ispere hladnom vodom. Redovnom upotrebom ovakve maske ten postaje znatno čistiji i ujednačeniji.

ŠARGAREPA
Izrendati i iscediti dve šargarepe, pa u taj sok dodati pola žumanca i dve kapi maslinovog ulja. Tako napravljena smesa, dobro se izmeša i nanese se na lice, izbegavajući samo područje oko očiju.

Soku od šargarepe može se dodati i mladi sir i kašiku ulja od pšeničnih klica. Svaka od ovih hranljivih maski ostavi se na licu po 15 minuta, a zatim ispira mlakom vodom.

Zaštita od sunca

Zimsko sunce u kombinaciji sa refleksijom od snega, takođe isušuje i oštećuje kožu. Zimi treba nastaviti korišćenje zaštitnog faktora najmanje spf 15.

Tuširanje i pranje kože

Za tuširanje koristiti mlaku vodu, izbegavati dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća.

Nega usana

Usne su izuzetno osetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balsama za usne više puta u toku dana.

Nosite čarape

Kada su vam stopala izložena hladnoći ona su izložena takozvanoj “traumi”, koža se stanjuje, isušuje i puca.

To se najčešće dešava jer mnogi imaju običaj da hodaju bosi po kući. Zato je najbolje da nosite meke, udoben čarape, čak i tokom noći.

Autor: Mariota Vlaisavljević