Malo je žena koje nemaju strije, i koje nisu pokušale na razne načine da ih se reše! Sigurno ste probali pregršt preparata koji nisu dali nikakve rezultate. I vremenom se pomirili s tim da će strije na vašem telu ostati zauvek.

 

graphicstock
graphicstock

Većina lekara slaže se da ih je nemoguće u potpunosti ukloniti, ali strije je ipak moguće toliko posvetliti da budu gotovo nevidljive.

Inače, strije nastaju jer dolazi do stanjenja površinskog sloja kože i promena koje zahvataju kolagen u srednjim slojevima kože. Ova supstanca je zaslužna za čvrstinu i elastičnost kože.

Kada prolazimo kroz nagle promene koje uzrokuju širenje kože, kao što su trudnoća, naglo gojenje, rast ili hormonalne promene, vlakna kolagena ponekad popucaju i stvore ove nepoželjne tragove raznih dužina i širina. Genetski faktor takođe ima uticaja, pa ako su vaša majka ili baka bile podložne strijama verovatno ćete ih i vi imati.

One se najčešće nalaze na grudima, bokovima, zadnjici ili na donjem delu stomaka. To su najpodložnije zone na ženskom telu na kojima se pojavljuju strije jer tu žensko telo skladišti višak masnih naslaga, pa je koža više izložena istezanju. Obično počinju kao roze, smeđe ili crvenkaste linije koje kasnije postaju ljubičaste, a zatim pobele.

Dok su u ranijim fazama nastanka, moguće ih je smanjiti relativno brzo i sprečiti dalje širenje pravilnom negom kože. Zbog toga obavezno svakoga dana upražnjavajte masažu kože rukavicom ili masažnom četkom. To podstiče cirkulaciju u ovom kritičnom području. Pored toga, preporučuje se da jedete hranu koja je bogata silicijumom, cinkom, kao i vitaminima A i D.

graphicstock
graphicstock

Silicijum – ima ga u pasulju, soji, integralnim žitaricama, grožđu, repi, smeđem pirinču i ječmu

Cink – ima ga u crvenom mesu, ribi i drugim plodovima mora, posebno u školjkama, rakovima i tuni. Cing sadrži i mleko i mlečni proizvodi, jaja i cele žitarice. Tu su i biljni izvori: orašasti plodovi, grašak, pasulj, soja i sojin “sir” tofu, pivski kvasac, pšenične klice, bundevine i druge semenke

Vitamin A – ovim vitaminom bogati su mleko i mlečni proizvodi, maslac, a ima ga i u tkivu životinja i morskih riba. Takođe, jedan dobar izvor su i karotenoidi kojih ima u tamno obojenom lisnatom povrću i žutom i narandžastom voću

Vitamin E – Ima ga u pšeničnim klicama, tj. ulju pšeničnih klica, jajima, orasima, lešniku, bademima, semenu suncokreta, hladno ceđenom biljnom ulju, spanaću, zelenom lisnatom povrću, paprici i špargli

Uzimajte svakodnevno ove namirnice, ali i poreed toga obavezno “nahranite” kožu čak i do tri puta dnevno bogatom hidratantnom kremom. Tako će kolagensko vlakno moći da se rastegne, ali neće pući. Stariji tragovi postaju manje vidljivi, a sprečavate nastanak novih.

RECEPT ZA KREMU

pixabay.com
pixabay.com

Ako nikako ne možete da pronađete preparat koji vam odgovara, napravite sami svoju kremu koja će vam pomoći u borbi sa strijama.

Pomešajte po kašiku ulja susama, pšeničnih klica, ekstrakta vanile, dve kašike pčelinjeg voska, jednu četvrtinu šoljice kakao maslaca pa u to sipajte dve kapsule vitamina E.

Rastopite ovu smesu pa je ohladite.

Koristite je kao kremu i svaki dan nanosite na mesta na kojima imate strije.

 

Pripremila: S. Vidović