Božićna zvezda unosi duh praznika u vaš dom! Ovaj cvet je dekorativni simbol zimskih praznika jer cveta oko Božića. Prekrasni baršunasti crveni, roze ili narandžasti cvetovi u stvari su listići – brakteje, koji okružuju gotovo neprimetne cvetiće, a uloga im je da privuku insekte koji oprašuju biljku.

 

IZGLED BOŽIĆNE ZVEZDE

Bozicna zvezda
www.freeimages.com

Prelepi izgled ove biljke, pokušali su da objasne drevni narodi Ackteka legendom. Pošto je, naime jednoj lepoj boginji prepuklo srce zbog nesrećne ljubavi, iz krvi koja je pala na zemlju, nikao je predivan cvet – Božićna zvezda.

Božićna zvezda je svakako cveće koje će vam ulepšati dom u hladnim prazničnim danima.

 

NEGA, GAJENJE I ODRŽAVANJE

Božićna zvezda zahteva specifičnu i stalnu negu jer je vrlo osetljiva biljka i nije jednostavna za uzgajanje.

Božićnu zvezdu morate držati u prostoru sa vlažnim vazduhom i fajtajte je redovno, ali samo donji deo biljke. Nikako ne smete prskati lišće i cvetove.

Optimalna temperatura za uzgoj je u rasponu od 12 do 25 stepeni Celzijusovih. Za vreme cvetanja, dovoljna je i temperatura između 15 i 18 stepeni. Držite biljku udaljenom od radijatora ili grejalice. Nakon što biljka precveta, sledi faza mirovanja kada se biljka stavlja se na hladnije mesto do 8°C i ne treba da se zaliva.

Od sredine oktobra do sredine novembra meseca, ovu biljku je poželjno čuvati na tamnom mestu. Držite je u podrumu ii je zaštitite novinskom hartijom. U slučaju da do biljke dopre samo tračak svetla, cvetanje neće biti bogato, odnosno – brakteje će biti slabije razvijene. Nakon ove faze, božićna zvezda seizlaže svetlosti 8 do 10 sati po danu.

 

ZALIVAJTE JE VODOM KOJA ODSTOJI

Voda za zalivanje božićne zvezde treba da najpre odstoji. Ova biljka je jako osetljiva na hladnu vodu. Jednom nedeljno u vodu za zalivanje dodajte tečno mineralno đubrivo. U letnjem periodu je važno da božićnu zvezdu zalivate obilno i da je prihranjujete jednom u sedam dana.

 

PRESAĐIVANJE I RAZMNOŽAVANJE

Kada primetite da su listovi biljke promenili boju, i da postaje žuto, tada je treba presaditi, što se obično dešava uaprilu.

Presadite božićnu zvezdu u zemlju koja je pomešana sa ustajalalim đubretom, šumskom i baštenskom zemljom.

Biljku treba i orezati, a dobijene grančice iskoristite kao pelcer odnosno kao reznice za razmnožavanje.

Posadite ih u zemlju i stavite na vrlo toplo i svetlo mesto. Lako će se ukoreniti a u junu se može pelcovati.

 

KOLIKO JE BOŽIĆNA ZVEZDA OTROVNA?

Božićna zvezda ima biljni mlečni sok, koji teče iz nje kada se reže ili kada se polomi. Taj sok može da nadraži kožu, a ako se kojim slučajem popije – izazvaće dijareju.

Pripremila: Lidija Bratun