Biljke, opšte je poznato, eliminišu štetne materije iz vazduhu i negativna zračenja u domu. Veliki broj biljaka apsorbuje čestice koje zagađuju životni prostor, a njihovom pravilnom negom i razmeštajem u prostoru učinićete dom zdravijim i prijatnijim.

 

freeimages.net
freeimages.net

Na svakih devet kvadrata potrebno je rasporediti po jednu biljku koja ima moć prečišćavanja vazduha, pa vam je za stan prosečne veličine potrebno svega šest do sedam dobro raspoređenih biljaka. Najbolji izbor su palma, dracena, kaktus, paprat ili fikus.

PALMA

Palma je biljka koju ljudi rado neguju jer podseća na leto i vrlo važna kao filter za čišćenje vazduha.

Prema istraživanjima koje je sprovela NASA, najbolja biljka koja prečišćava vazduh je Areca palmino drvo, koja održava vlagu i svežinu u prostoriji i uklanja hemijske toksine iz vazduha.

Palmama treba osigurati dovoljno svetla, ali ih nikako ne treba postaviti direktno na sunce jer će tako izazvati kontraefekat.

DRACENA

Ova tropska biljka je poreklom sa Madagaskara i izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Obavezno je sklonite sa direktnog izvora svetlosti, promaje i hladnih mesta, jer će tako ovaj lepi cvet narasti i do 3 metra.

KAKTUS

Kaktusi apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje i smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija.

Ne zahtevaju posebnu negu i mogu opstati i u domu vrlo zauzetih ljudi, koji često zaboravljaju na negu cveća. Ove neobične biljke različitih oblika i veličina mogu biti i veoma lep ukras.

freeimages.net
freeimages.net

FIKUS

Fikus čisti vazduh od prašine, gljivica i bakterija i neutralizuje duvanski dim, smanjuje koncentraciju ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina (hemikalije koja se nalazi u lepkovima, bojama i lakovima).

Za razliku od palme, fikus treba postaviti na izvor svetlosti, ali nikako na promaju.

Takođe treba voditi računa da ne bude izložen naglim promena temperature.

PAPRAT

Ukoliko volite paprati, držite ih u kuhinji ili kupatilu koji imaju prozore, jer zahtevaju dosta vlage, a ne vole direktne sunčeve zrake.

Ova biljka koristiće vam da u domu smanji koncentraciju formaldehida iz nameštaja, zavesa i tkanina, ali i plastičnih masa, lepkova i boja.

Poštujte pravila nege koja važe za ove biljke, pravilno ih rasporedite po kući ili stanu, i ubrzo će zameniti aparate koji su vam do sada prečišćavali vazduh.

Spavaća soba ne treba da bude mesto gde ćete držati biljke. Prema Kinezima zelenilu nije mesto gde se spava. Neki protivnici zelenila u spavaćim sobama kažu da im tamo nije mesto “jer oduzimaju ljudima kiseonik tokom spavanja”.
Jedna od biljaka koja je, ipak, idealna za spavaću sobu je “svekrvin jezik” (Sansevieria trifasciata). Njoj nije potrebno puno nege, ali ni svetla.

U spavaću sobu ne stavljajte ni mirisne biljke kao što su, na primer,lavanda i gardenija.

Pripremila: Slađana Vidović