Uredne ruke, zanoktice i nokti su važan deo lične higijiene. Ako nemate vremena za salone, preporučujemo vam pet potpuno prirodnih, a i jeftinih tretmana. Uz njih ćete negu noktiju moći da obavite onda kada vama najviše odgovara, a imaćete vremena i za ostale aktivnosti.

 

ID-100112586
marin, freedigitalphotos.com

Naučno je potvrđeno da nokti predstavljaju ‘ogledalo’ našeg zdravlja, i da razne promene u njihovoj boji, obliku ili pojave nekih nepravilnosti, mogu ukazati na pojavu nekog oboljenja. Zdravi i negovani nokti su ukras naših ruku, i nešto što drugi ljudi prvo primete na nama. Da bi nokti bili lepi i uredni, nisu potrebne konstantne posete manikiru, već samo malo vremena.

SUNCOKRETOVO ULJE

U staklenu flašicu sipajte 0,6 dl suncokretovog ulja, pet kapi vitamina A i četiri kapi tinkture od joda, pa lagano promućkajte.

Ovom tečnošću mažite nokte dva puta dnevno.

MASLINOVO ULJE

Tretman omega kiselinama prava je blagoslov za nokte.

Dovoljno je da ih desetak minuta držite potopljene u mlakom maslinovom ulju. Terapija se primenjuje svaki drugi dan sve dok nokti ponovo ne postanu čvrsti i glatki.

CRNI LUK

Uzmite jedan crni luk, prepolovite ga, pa njime svakodnevno trljajte nokte. Od ovog povrća takođe može da se iscedi sok koji se utrljava u nokte.

MLEKO

Zagrejte mleko, pa potopite ruke i držite pet minuta. Ovim tretmanom jačaju se i hidriraju nokti jer je mleko puno laktozne i prirodne alfa-hidroksilne kiseline, koje nežno uklanjaju mrtve ćelije s kože.

BRESKVA

Pomešajte tvrdo kuvano žumance i 4g pčelinjeg voska, te lagano smesu rastopite na pari, a zatim dodajte malo ulja breskve. Polako mešajte dok ne dobijete kremastu masu, a potom ostavite da se ohladi i sipajte u teglicu. Dobijenu kremu utrljajte u nokte svako veče, a zatim navucite pamučne rukavice.

  Pripremila: Mariota Vlaisavljević