Ako se razvodite koliko god roditeljima razvod teško padao, njegove posledice mogu da budu još gore po dete koje može da misli da je ono za sve krivo, da ga roditelji zbog toga ne vole ili nešto još gore. Zato bi ove stvari trebalo da izbegavate po svaku cenu ako želite da zaštitite svoje dete i pokažete mu koliko ga volite.

 

Foto: Pixabay

Ne govorite loše stvari o partneru pred detetom

Brakovi mogu da se završe. Postoji šansa da jednsotavno niste uspeli da sa partnerom sotvarite vezu kakvu ste želeli. Sama bitka za starateljstvo može da stvori dodatne probleme, ali njih nikakao ne biste smeli da rešavate pred detetom. Najgora stvar koju možete da uradite jeste da pred detetom govorite ružne stvari o partneru.

Nemojte da sprečavate ili obeshrabrujete dete ako želi da posećuje bivšeg partnera

Detetu su oba roditelja jednaka i zato nikako ne biste smeli da jednog isključite iz njegovog života. Kako bi ono imalo normalno odrastanje i izbeglo pojavljivanje određen ih psiholoških problema, potrebno je da komunicira sa oba roditelja.

Ako ga držite podalje od partnera, to može da stvori negativna osećanaj kod deteta koja dugoročno mogu da budu loša i po vas.

Dobro obratite pažnju na sve klauzule kada je starateljstvo nad detetom u pitanju

Razvod sa sobom može da donese puno stvari koje uništavaju veze roditelja sa detetom. Uvek je bolje imati legalan dokument u vezi sa starateljstvom nad detetom. Ovaj dokument bi trebalo da sadrži sve važne informacije i situacije u kojima oboje možete da viđate dete.

Ako bivši partner pravi prepreke, potrebno je da imate pravni dokument koji će ih skloniti sa vašeg puta.

Ne dozvolite da razvod uništi vaše mentalno zdravlje

Raspad porodice može da za sve njene članove stvori brojne probleme. Stres razvoda može da ima dugoročne posledice po sve koji su u njega umešani. Kako biste ga izbegli, potrebno je da se opustite.

Ako pronađete način da na zdrav način izađete na kraj sa vašim emocijama, vaša deca će lakše izaći na kraj sa svojim.

Nemojte biti previše otvoreni sa emocijama

Previše emocija i prisećanje na sve što ste izgubili vam neće pomoći. Ne samo da će se negativno odraziti na vaše mentalno zdravlje, već će i deca pokupiti taj stres i negativnost. Čak i kada o gubitku pričate sa porodicom i prijateljima, deci će to iznošenje prljavog veša mnogo teže pasti ako su i ona prisutna.Ako pokažete da ste nesrećni situacijom, to će decu naučiti da i ona budu nesrećna u vezi sa njom.

Zapamtite, vaša deca nisu tražila razvod i zato bi svaka njegova faza trebala da bude što bezbolnija za njih kako bi imala srećno detinjstvo.

 

Izvor: Zdravaiprava