Kada se zaljubimo pretpostavljamo da izabrani partner shvata ljubav na potpuno jednak način kao i mi. Što je u prvoj fazi zaljubljenosti uglavnom i istina, jer partneri na početku veze komuniciraju na svih pet osnovnih načela jezika ljubavi: vreme, dodir, brižnost, reči i pokloni. Bračni terapeut Andrew G. Marshall opisuje da parovi mogu da sačuvaju svoju vezu samo poboljšanjem načina komunikacije. Zbog toga, ako želite zaista da učinite da se partner oseća voljeno pokušajte da mu date ono što njemu treba, a ne ono što biste vi želeli da dobijete.

 

ID-10040383
photostock, FreeDigitalPhotos.net

U sledećoj fazi kada se svaki partner vraća svom izvorno naučenom jeziku ljubavi, dolazi do prvih nesuglasica i sumnji.

Zamislimo partnere koji govore različitim jezikom, jedan veruje da se ljubav pokazuje kupovanjem poklona, dok drugi preferira izjavljivanje ljubavi. Kod prvog praznika ili rođendana doći će do nesporazuma.

Evo kako da jezik ljubavi  usavršite i sinhronizujete sa svojim partnerom.

KVALITETNO PROVOĐENJE ZAJEDNIČKOG VREMENA

Pod ovim se podrazumijeva ležanje u zagrljaju dok partneri zajednički gledaju TV ili razgovaraju. Neka vam ništa ne bude važnije od druženja s partnerom. Pokušajte partnera da uključite u svoje aktivnosti. Nemojte samo da delite vreme nego i misli i aktivnosti.

BRIGA I PAŽNJA

Ovo je najuobičajeniji način ljubavnog jezika. Ljubav se pokazuje kroz npr. kuvanje za partnera, pomaganje partneru da opere auto, tako što ćete odvesti partnerovu sestru u tri ujutro na autobusku stanicu…  Ako niste sigurni šta biste mogli da uradite za partnera, slušajte na šta ste najčešće žali.

ID-10049340
photostock, FreeDigitalPhotos.net

DODIR

Verovatno prvo što vam pada na pamet je seks, ali najčešće su mnogo važniji zagrljaji ili spontani poljupci. Važno je i držanje za ruku ili masaže.

REČI

Komplimenti su važni svim osobama i partneri stalno treba da slave svoju vezu i svoj odnos.

POKLONI

Nevažno da li se radi o skupom komadu nakita ili čokoladi svi vole iznenađenja.

Današnje društvo je opsednuto poklonima tako da se zaboravlja njihova prava poruka, on treba da znači: “Ovim želim da ti kažem da sam mislio, mislila na tebe”.