Proleće je stiglo, a sa njim i alergije karakteristične za ovo doba godine. Iako se lepšem vremenu i sunčanim danima raduju gotovo svi, za neke ljude to je asocijacija na kijavicu, suzenje očiju, kašalja, začepljeno i suvo grlo…

 

pixabay.com
pixabay.com

Ipak, sama priroda pobrinula se da nam podari mnoštvo lekova koji alergičnim ljudima mogu značajno olakšati muke. Među njima su nana, kamilica, majčina dušica, kopriva…

MAJČINA DUŠICA

Čaj od majčine dušice pomaže pre svega pri lečenju kašlja i gušenja, a ima i umirujuće dejstvo na upaljeno grlo. Ako niste u mogućnosti da je nađete svežu, čaj od majčine dušice potražite u svim biljnim apotekama.

NANA

Nana je veoma dobar lek koji najviše pomaže u otčepljenju disajnih puteva. Vaše disanje možete da poboljšate tako što ćete se inhalirati čajem od svežih ili sušenih listova nane.

KOPRIVA

Kopriva deluje kao antihistaminik koji pomaže da se smanje simptomi alergije kao što su kijanje i svrab očiju. Kako biste ublažili simptome, uzimajte tablete koprive (300 do 500 mg) ili potražite čaj od lišća koprive.

KAMILICA

Antiupalna svojstva kamilice pomažu kod suvih očiju koja, kada je u pitanju alergija, često znaju i da svrbe. Najbolje je da držite ohlađene vrećice čaja od kamilice na očima tri do pet minuta. Obloge stavljajte nekoliko puta dnevno.

pixabay.com
pixabay.com

ĐUMBIR

On ublažava iritaciju upaljenog grla, a njegovo dejstvo se pojačava u kombinaciji s medom. Napravite čaj od svežeg đumbira tako što ćete u vrelu vodu ubaciti pet grama sveže izrendanog đumbira i to kuvati 10 minuta. Nakon toga, procedite i ubacite kašiku meda.

LJUTA PAPRIKA

Ljuta paprika je bogat izvor bioflavonoida koji sprečava oslobađanje histamina, kvercetina, kao i drugih hemikalija koje uzrokuju upale i simptome alergije.

ŠTA JE ALERGIJA?

Alergija označava sklonost nekih osoba da na meterije iz okruženja, koje većini ljudi ne smetaju, reaguju burno, a ponekad i dramatično. Materije koje izazivaju alergije nazivaju se alergenima, i dele se po načinu dospevanja u organizam. Nutritivni alergeni ulaze u organizam putem hrane, respiratorni putem udisanja, a kontraktni putem dodira sa kožom.

Procenjuje se da oko 30 odsto svetske populacije ima sklonost ka alergijskim bolestima, a smatra se da će ovaj broj u budućnosti biti u porastu. Oko 20 odsto populacije ima ispoljene razne alergijske bolesti (astma, alergijski rinokonjuktivitis, ekcem kože).

SIMPTOMI RESPIRATORNE ALERGIJE

  • oči – crvenilo, suzenje, svrab
  • nos – kijanje, zapušenost, obilna vodenasta sekrecija, svrab
  • koža – crvenilo, osip, otok, osećaj svraba
  • grlo – osećaj slivanja sekreta, osećaj grebanja
  • pluća – suvi kašalj, otežano disanje, gušenje

Pripremila: S. Vidović