Pubertet se danas javlja sve ranije, pa je i roditeljima teže da se sporazumeju sa svojim tinejdžerima. Jaz između telesnog i psihičkog sazrevanja dece je sve veći.

 

pixabay.com
pixabay.com

Najdžel Lata, dečji psiholog i terapeut koji radi sa problematičnom decom i tinejdžerima, u knjizi “Kako im postaviti granice i pri tom sačuvati živce”, podseća da se pubertet danas javlja sve ranije i ranije. Kod devojčica je to oko desete, a kod dečaka oko jedanaeste godine. Zbog toga je i jaz između telesnog i psihičkog sazrevanja mališana sve veći, a posledice procesa preoblikovanja mozga sve izraženije.

Tinejdžeri zato imaju smanjenu sposobnost da donose važne odluke i potrebno im je više vremena nego odraslima da zaključe da li je neki predlog dobar ili loš. Tu nastaju prvi nesporazumi sa autoritetima. Zato Lata apeluje na roditelje da shvate svoje pubertetlije, da prihvate da je prirodno da spavaju dugo, jer je njihov telesni sat poremećen zbog hormona, da ne primaju k srcu bilo šta što im izgovore u afektu…

Dečaci su skloni da odlažu obaveze do poslednjeg trenutka, ali zato najbolje reaguju na jasne i čvrste granice, pa je potrebno da im pokažete da ste jaki i tu kad im zatrebate. A, kako su devojčice toliko komplikovane, prirodno je da traže više strpljenja i razumevanja, što znači i nežnosti.

PET SAVETA ZA RODITELJE TINEJDŽERA

Nemojte ga nikad porediti sa sobom

Trebalo bi da znate da smo svi različiti i da vaši tinejdžerski dani nemaju veze sa vašim detetom.

Džeparac

Iznos džeparca bi trebalo da odredite na osnovu potreba vašeg deteta, što ne znači da mora da ima sve što poželi.

Pomoć u kući

Da biste ga uveli u kućne poslove, prvo ga morate pustiti da učestvuje u sastavljanju kućnih pravila. Najvažnije je da izjednačite prava i odgovornosti. Možete da mu date kao obavezu raspremanje njegove sobe, usisavanje, bacanje smeća.

Oblačenje

Nekada tinejdžeri prihvataju neobične modne trendove i nose odeću koju njihovi roditelji ne mogu da prihvate. Oni obično imitiraju svoje idole. Trebalo bi da znate da su to samo prolazne faze.

Izlasci

Svaki roditelj sam može da proceni kada je njegovo dete dovoljno poraslo da može da ide u grad. Psiholozi smatraju da je to 13. godina i da deca pre toga ne bi trebalo da izlaze u grad, a duže izlaske bi trebalo tolerisati tek nakon 16. godine. Važno je da budete dosledni u onome što tražite.

Izvor: www.novosti.rs