Ljute vas kolege, frustriraju šefovi, nerviraju prijatelji… Gotovo svakodnevno iste scene, iste priče, isti problemi. Kao da ste u začaranom krugu iz kog ne znate da izađete. I naravno, uvek su vam drugi krivi!

 

graphicstock
graphicstock

Ti drugi ljudi vas uvek iritiraju, nepristojni su, bahati, pogrešno rade posao, nisu kompetentni, dosadni su, spori, lenji, bezosećajni… I još mnogo toga.

Svaki čovek koji ovako reaguje na ljude, uvek će biti nezadovoljan, besan, povređen, razočaran… I kraj njegovih frustracija neće se videti. A problem nije u drugima, već u nama.

O tome nas uči knjiga američke zen autorke Charlotte Joko Beck “Svakodnevni zen”. Ona nam otkriva poučnu životnu lekciju – problem je u našoj reakciji.

Mi ne možemo da se odbranimo od činjenice da će neko prema nama biti nepristojan, prost, nevaspitan. Nekad će se to desiti i više puta na dan. Međutim, iako ne možemo da zaustavimo druge u njihovoj nameri da nam se na taj način obrate, mi možemo da promenimo način na koji ćemo odreagovati.

U momentu kada budemo naučili da reagujemo smirenije i uzdržanije bićemo srećniji, napisala je u svom delu Joko Beck. Sa osmehom i reakcijom koja će biti saosećajnija, možda uspemo i da transformišemo druge ljude.

graphicstock
graphicstock

Ovo su saveti kako da reagujemo smirenije na svakodnevne neprijatne situacije:

  • Kada primetite da počinjete da se osećate frustrirano, uvređeno ili besno napravite pauzu. Udahnite duboko.
  • Ne reagujte. U besu je svaka reakcija pogrešna.
  • Dok god se držite ideje i misli kako bi drugi trebalo da se ustvari ponašaju, vi se zapravo udaljavate od stvarnosti. Pokušajte da uskladite realnost sa svojim očekivanjima.
  • Bacite svoja očekivanja u “okean”.
  • Smejte se. Prihvatite da je osoba koja stoji ispred vas, ali i vi sami, samo čovek. Mali čovek.
  • Reagujte sa više saosećanja. Kada prestanete da krivite drugu osobu za to što nije odreagovala “perfektno”, tek tada možete da odgovorite odgovarajuće i sa više emocija.
  • Prihvatanjem stvarnosti ne znači da niste preduzeli ništa. Naprotiv, to znači da ste “otpustili” frustraciju. Tada možete da odreagujete kako treba, i sa većom kontrolom reči.

Zato, udahnite duboko, otpustite frustraciju, nasmešite se i reagujte s više osećanja.

Druga osoba, koliko god nepristojna bila, takvu vašu reakciju sigurno neće očekivati. A vi ćete se, verujte, osećati mnogo bolje. Nerviraju vas- uzvratite.

Pripremila: S. Gavrić