Odlazak kod ginekologa može da vam spasi život. A ovih 7 bolesti otkriva redovan ginekološki pregled.

 

Devojke i žene koje su u reproduktivnom dobu treba da idu na ginekološki pregled jednom u šest meseci, a starije žene posle menopauze jednom godišnje
Devojke i žene koje su u reproduktivnom dobu treba da idu na ginekološki pregled jednom u šest meseci, a starije žene posle menopauze jednom godišnje

Koliko često treba ići kod ginekologa?

Devojke i žene koje su u reproduktivnom dobu treba da idu na ginekološki pregled jednom u šest meseci, a starije žene posle menopauze jednom godišnje.

Trudnice bi trebale da se nakon utvrđivanja trudnoće svakog meseca jave na kontrolu kod ginekologa koji im vodi trudnoću.

Po potrebi, za ekspertski ultrazvučni pregled u trudnoći treba posetiti kliniku koja poseduje kvalitetan ultrazvučni aparat sa kolor doplerom, 3D i 4D opcijom.

Rak grlića materice

Jedna od najtežih bolesti koja se može utvrditi ginekološkim pregledom sa PAPA testom i kolposkopijom je rak grlića materice. Ova bolest je izazvana HPV virusima koji imaju visok kancerogeni potencijal.

Sam pregled je kratak, traje desetak minuta i nije bolan. Ginekolog će tom prilikom uzeti specifičan bris (PAPA test) sa grlića materice koji ide na citološku analizu.

Nakon nekoliko dana se dobijaju rezultati koji nesumnjivo govore o prisustvu izmenjenih ćelija.

Čuvajte svoje reproduktivno zdravlje
Čuvajte svoje reproduktivno zdravlje

Ciste na jajnicima i materici

Iako su ciste najčešće benigne i vrlo česte, neophodno je njihovo kontinuirano praćenje i lečenje. Ciste su šuplje izrasline ispunjene bistrom ili gušćom tečnošću. Najčešće se javljaju na jajnicima kao folikularne (vodene ciste) i hemoragične ciste.

To su funkcionalne ciste, dok se među nefunkcionalnim najčešće pominju endometriotične, koje negativno utiču na plodnost. Ciste mogu da porastu u obimu čak do deset centimetara i što su veće više smetaju jer pritiskaju okolna tkiva i tako stvaraju neprijatnosti, pa i bolove.

Ciste se dijagnostikuju ginekološkim ultrazvukom.

Karcinom jajnika

Jedna od najopasnijih i za dijagnostiku najtežih bolesti je karcinom jajnika. Karcinom jajnika se otkriva ultrazvukom jajnika, snimanjem magnetnom rezonancom i laboratorijskim analizama tumor markera.

Pacijentkinje mogu da imaju simptome u vidu otoka stomaka, mučnine, povraćanja, tupog bola u donjem delu stomaka, bol u donjem delu leđa, gubitak apetita i telesne težine, gađenje, opstipaciju i neredovne menstruacije.

Za definitivno postavljanje dijagnoze neophodno je uraditi biopsiju jajnika i histopatološku analizu. U lečenje karcinoma jajnika se pored ginekologa uključuju onkolozi i radiolozi.

Endometrioza

Endometroza se najčešće javlja između 25. i 35. godine života. Pacijentkinje mogu da primete simptome u vidu bolnih menstruacija, bolnih polnih odnosa, neredovnih menstruacija i neplodnosti.
Endometroza se najčešće javlja između 25. i 35. godine života. Pacijentkinje mogu da primete simptome u vidu bolnih menstruacija, bolnih polnih odnosa, neredovnih menstruacija i neplodnosti

Endometrioza predstavlja benignu bolest koja se manifestuje kroz širenje tkiva endometrijuma van materice. Delovi endometrijuma se najčešće nalaze na zidovima male karlice, na jajnicima, jajovodu, mokraćnoj bešici i crevima.

Vrlo retko se dešava da se delovi endometrijuma nađu u udaljenim organima, kao na primer plućima. Rasuti delovi endometrijuma krvare u vreme menstruacije jer su vezani za mesečne hormonske promene.

Endometroza se najčešće javlja između 25. i 35. godine života. Pacijentkinje mogu da primete simptome u vidu bolnih menstruacija, bolnih polnih odnosa, neredovnih menstruacija i neplodnosti.

Gljivične i bakterijske infekcije

Gljivične i bakterijske infekcije su uobičajena pojava kada dođe do poremećaja prirodne Ph vrednosti vagine.

Uzrok ovih infekcija može da bude pad imuniteta, dugotrajno korišćenje antibiotika, često korišćenje higijenskih tampona, loša ishrana sa previše šećera i mlečnih proizvoda, ali i polno prenosive bolesti.

Žene mogu primetiti pojavu prebojenog gušćeg sekreta, svrab, nelagodnost, neprijatan miris, a u nekim slučajevima i nemogućnost začeća.

Anomalije

Prilikom ginekološkog pregleda sa ultrazvukom može da se otkrije prisustvo urođene anomalije na vagini, materici, jajovodima i jajnicima. Anomalije predstavljaju funkcionalno, strukturno ili metaboličko odstupanje od normalnog razvojnog procesa organa.

Među anomalijama se pojavljuju malforacija vagine, postojanje urođene opne između ulaza u vaginu i vagine, dijafragma vagine (pregrada), atrezija vagine (nedostajanje njenog lumena), prisustvo duple materice, sedlasta materica, postojanje pregrade u materici….

Neke od pomenutih anomalija onemogućavaju prirodnu ulogu ženskih polnih organa i izazivaju niz problema, dok druge nemaju skoro nikakav značaj.

Promene na jajovodima

Jajovodi su tanki kanali koji spajaju jajnike i matericu i igraju važnu ulogu u postupku oplodnje. Ukoliko su zdravi, jajovodi obavljaju svoj zadatak i pri tome ostaju nevidljivi na ultrazvuku. Ukoliko su vidljivi preporučuje se provera njihove prohodnosti i pojave promena u vidu cista i tumora.

Poliklinika Dr Rončević obavlja usluge specijalističkih ginekoloških pregleda sa ultrazvukom, kolposkopijim, PAPA testom i sve potrebne laboratorijske analize.

Poliklinika poseduje nove ultrazvučne aparate sa kolor dopler,  3D i 4D funkcijama za najdetaljniju dijagnostiku. Za dodatne informacije pozovite telefon: +381 63 384 940.

Izvor: Zdravaiprava.com