Kako da prevladate negativne emocije i ponovo budete srećni? Pre svega, treba da pronađete svojevrstan ispustni ventil tih negativnih emocija. One moraju da izađu, njihovu negativnu energiju morate pretvoriti u pozitivnu…

 

graphicstock
graphicstock

U određenim životnim fazama svi ljudi, želeli to ili ne, iskuse žalost, ljutnju, mržnju i druge jake negativne emocije koje mogu ne samo onemogućiti donošenje pravih odluka, nego mogu onemogućiti i normalno obavljanje dnevnih obveza i aktivnosti, pa tako i iskriviti ponašanje. Sve to još više može produbiti probleme koje su na početku imali.

Zbog toga je potrebno na neki pozitivan način izbaciti negativne emocije jer će njihovo nakupljanje onemogućavati da sve dobro što se događa u životu nema nikakav ili umanjen značaj. Takođe, s izbacivanjem negativnih emocija osećaćete se pozitivnije, uspešnije i ispunjenije.

Evo 7 zanimljivih saveta kako da se barem donekle oslobodite negativne energije i negativnih emocija koje osećate, a na vama je da odaberete način koji vam najbolje odgovara i svoju pravu formulu.

Duboki udisaji i izdisaji

Najjednostavniji, ali ponekad i vrlo delotvoran način za izbacivanje negativne energije. Usredsredite se na emociju koju trenutno osećate – ljutnju, mržnju, žalost, bol i tako dalje, i zamislite kako je izbacujete iz sebe dubokim izdisajima. Praktikujte duboke izdisaje i nekoliko puta na dan ako je to potrebno, a dužinu toga sami odredite prema potrebi.

Zapisujte emocije

Hoće li to biti privatni dnevnik u kojem izražavate svoje emocije, ispisivanje konkretnih pozitivnih i negativnih stvari koje vam se dnevno događaju, ili pak pisanje priča, romana i slično, nije bitno. Važno je da on bude ispustni ventil za oslobađanje negativnih emocija. Studije su pokazale da stavljanje emocija na papir, odnosno njihovo oblikovanje u reči, može umanjiti ili suzbiti psihičku bol i emocionalnu težinu.

graphicstock
graphicstock

Nađite razbibrigu

Negativne emocije najčešće imaju određene “okidače” koji se, nažalost, mogu pojaviti u najmanje očekivanom trenutku. Kako biste smanjili tu mogućnost, usmerite se na stvari koje vas vesele i koje vas zaokupljavaju na pozitivan način. Na taj način ne samo da ćete lakše izbeći “okidače”, nego i kada ih nećete moći izbeći, moći ćete da lakše kontrolišete negativne emocije. Fokusiranje na druge stvari pomoći će vam da negativne emocije što pre prebrodite.

Vežbajte

Vežbanjem telo proizvodi hormon endorfin i adrenalin koji pozitivno utiču na raspoloženje, a što pomaže u oslobađanju negativnih emocija koje su zarobljene u telu. Negativne emocije takođe se mogu manifestovati u području vrata, ramena i leđa, u obliku bola i ukočenosti, a vežbanje će smanjiti ili otkloniti mogućnost da se to dogodi ili da se stanje još više pogorša. Stručnjaci preporučuju kombinaciju nekog intenzivnijeg sporta i joge ili meditacije.

Razgovarajte s prijateljima

Ako imate barem jednog prijatelja od poverenja, razgovarajte s njim, ako ništa drugo, neka on bude osoba koja će saslušati ono što vas muči, te vam pružiti utehu. Dobar savet i rame za plakanje može itekako biti zlata vredan.
Na kraju kvalitetnog razgovora osećaćete se bolje, jer ćete moći podeliti teret s nekim. Takođe, druženje s najboljim prijateljima može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa.

Smejte se

Ponekad je dovoljan i smešak! Naime, smehom se mogu suzbiti negativne emocije, pa nije ni čudno da vam mogu ulepšati dan. Potrudite se da se nasmejete bilo kolegi, bilo komšiji, bilo prodavačici ili dragoj osobi. Smeh je “zarazan” i vrlo brzo će vam biti uzvraćen.

Spavajte

Negativne emocije iscrpljuju telo, zbog čega ćete se verovatno osećati umornije nego ikad. Spavajte što je više moguće i nemojte se odupirati. San ima isceljujuće moći koje mogu pomoći u prevladavaju negativnih emocije ili barem u njihovom lakšem nošenju i prevladavanju.

Izvor: zena.rtl.hr