Proleće je pravo vreme za čišćenje našeg organizma koji je poprilično opterećem teškom zimskom hranom, a sedam super namirnica za prolećni detoks su aloja, maslačak, kelj, artičoka, korijander, đumbir i brokoli.

 

Aloja vera

GraphicStock

Aloja vera je biljka koja čisti telo od toksina i uspostavlja pravilno funkcionisanje želuca i creva. Svakodnevno pijte čašu prirodnog, nezaslađenog soka od aloje jer sadrži polisaharide koji poboljšavaju imunitet i podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Maslačak
Maslačak se od davnina koristi za detoks i jačanje jetre. Sveže listove maslačka dodajte u salatu ili zelene sokove.

Ima snažno anti-age dejstvo na kožu, snižava loš holesterol i trigliceride u krvi, smanjuje zapaljenske procese unutar organizma, a može se stavljati čak i na mesta zahvaćena ekcemom.

Kelj

GraphicStock

Nova istraživanja su pokazala da kelj može da potpuno detoksikuje organizam.  Zbog obilja biljnih vlakana kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošću creva.

Osim toga, trebalo bi da ga konzumiraju i osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Zbog vitamina A i luteina svi koji žele da što duže sačuvaju oči od degenerativnih poremećaja, odnosno katarakte. Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate karotenoidima i vitaminom A dvostruko smanjuje rizik od razvoja katarakte.

 

Artičoka

Artičoka pomaže pri poboljšanju probave i ubrzanju metabolizma, pa se često koristi kao pomoć pri mršavljenju. Vekovima poznata kao tonik za jetru. Njena prirodna svojstva pomažu telu da se oslobodi toksina i pomažu jetri u njenim vitalnim funkcijama.

Korijander

GraphicStock

Poznat po posebno oštrom okusu, korijander se najviše upotrebljava u meksičkoj i azijskoj kuhinji. Dajte mu i vi priliku i dodajte u jela ovaj začin. Stručnjaci kažu da ima odlično dejstvo: pospešuje varenje, služi protiv nadimanja i grčeva u želucu i crevima, pritom smanjuje nivo šećera u krvi i loš holesterol. Izvor je vlakana, gvožđa, mangana i magnezijuma. Neka istraživanja govore da pomaže i u uklanjanju toksičnih metala iz organizma, recimo žive.

 

GraphicStock

Đumbir
Đumbir uništava mikroorganizme i podiže energiju. Ova lekovita biljka sadrži i kurkumin koje ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu, pospešuje rad jetre, pa se koristi i za detoksikaciju organizma.

Ovaj koren obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina.

 

Brokoli

GraphicStock

Institut “Linus Poling” ocenio je brokoli kao najbolju sirovu namirnicu. Jedna šolja brokolija sadrži 9 odsto preporučene dnevne doze dijetetskih vlakana, koja čiste creva od štetnih materija, regulišu probavu i apsorbuju šećere iz crevnog trakta.

Ispitivanjima je utvrđeno da pored antioksidantskog delovanja brokoli imaju veliku ulogu i kao čistači organizma od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja. Zbog toga brokoli treba često koristiti u ishrani.