Kroz sve uspone i padove u životu, jedna stvar je uvek konstantna: Ljubav prema testenini. Ona je savršen obrok. Odlična za svako raspoloženje, bez obzira na to da li ste tužni i treba vam nešto da vas oraspoloži ili ste srećni i spremni da slavite. Na stranu komplikovana jela kao što je lazanja, skoro uvek je veoma lako da se pripremi. Može da se napravi na stotine raznih načina, što znači da je bukvalno nemoguće da vam dosadi. Ovo su saveti kako da pripremite zdraviju pastu.

 

Foto: Pixabay

Međutim, sve je češći utisak da testenina nije zdrava. Dijetetičari vole ovo klasično jelo koje pruža utehu i ovo su njihovi saveti kako da ga pretvorite u balansiran obrok i da dobijete zdraviju pastu.

Sami napravite sos za zdraviju pastu

Napravite sos sami! Čak i ako su vam kulinarske veštine ograničene, lako je napraviti marinara sos od jedne konzerve paradajza i kombinacije maslinovog ulja, belog luka, začina i vina. Ako nemate vremena, postoje zdravije varijante sa malo natrijuma i bez dodatog šećera koje mogu da se kupe u prodavnici. Malo su skuplje, tako da je ipak najbolje da sami napravite sos. Ovaj recept Marte Stjuart za marinara sos sa tri sastojka je odlična polazna tačka.

Sastojci

1 konzerva celog oljuštenog paradajza
2 kašike maslinovog ulja
4 čena belog luka, izgnječenog
so i biber

Uputstva

U blenderu napravite pire od paradajza. U tiganju sa ravnim stranama dobro zagrejte maslinovo ulje. Dodajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte paradajz pire i začinite. Ostavite da proključa i mešajte dok se ne zgusne, oko 15 minuta.

Manji oblici testenine čine da porcija izgleda veća, a u stvari nije

Ejmi Gorin, dijetetičarka i vlasnica portala Amy Gorin Nutrition, predlaže najnoviji trik za zdraviju pastu, a to su manji oblici testenine, kao što su pužići ili šrafčići, jer deluje da je porcija veća. „U jednoj porciji imate više komadića testenine u odnosu na veću testeninu, kao što je rigatoni”, kaže ona. To vam pomaže kod kontrole porcija, pošto imate osećaj da vam je pun tanjir. Možete probati i ditaline i orekjete.

Kad je u pitanju povrće, ne postoje ograničenja

„Moje pravilo kod kuće je da svaki put kad pravim testeninu dodam barem tri porcije povrća”, objašnjava Harbstrit. Zato često višak povrća pomeša u blenderu i doda u sos. Probajte da u blender stavite šargarepu i beli luk i potom dodate u marinara sos, ili u bolonjeze ubacite gomilu iseckanih pečurki.