Za suvo četkanje kože potrebna vam je samo kvalitetna četka od prirodnih materijala, a od ovog jednostavnog tretmana možete imati višestruku korist.

 

graphicstock
graphicstock

Suvo četkanje kože podstiče limfni sastav i cirkulaciju i tako pomaže telu da se oslobodi toksina. Zahvaljujući tome vaša koža izgledaće blistavo. Osim spomenutih dobrobiti, suvo četkanje može pomoći i kod smanjenja celulita.

Najveću korist od ovoga imaćete ako četkanje uvedete kao petominutnu jutarnju rutinu pre tuširanja. Ajurvedski tekstovi preporučuju da to radite svakodnevno zato što kožu tretiraju kao treći bubreg, u smislu da četkanje stimuliše limfu i cirkulaciju pa se kroz kožu tako lakše oslobađaju toksini nakupljeni u telu, a koža postaje lepša.

KAKO DELUJE

  • piling – uklanja odumrle ćelije kože, otvara pore i omogućava koži da “diše”
  • podstiče cirkulaciju – poboljšava cirkulaciju kože, što pomaže eliminaciji metaboličkog otpada
  • stimuliše limfni sastav – stimulacijom limfe deluje se na uspostavljanje ravnoteže tečnosti u organizmu i tako poboljšava opšte stanje tela. To pozitivno utiče na rad vegetativnog živčanog sistema i na ceo imunološki sistem
  • deluje na celulit – suvo četkanje je masaža, a ona pomaže kod razbijanja masnih naslaga što pozitivno utiče na smanjenje celulita
  • smanjuje stres – ovaj postupak može biti i meditativan, posebno ako se obavlja u mirnom okruženju. Može smanjiti mišićnu napetost i umiriti um.
pixabay.com
pixabay.com

POSTUPAK PRIMENE

Nabavite četku od prirodnih materijala s tvrđim dlakama, ali ne pretvrdim. Ona treba da ima i dugačku dršku kako bi mogla da dohvati i teže dostupna mesta na telu.

Četkanje počnite od stopala. Krećite se prema gornjim delovima tela: noge, ruke, nedra, leđa i stomak. Četkajte kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Nemojte četkati lice, intimno područje, ni mesta na kojima je koža oštećena uključujući i proširene vene.

Pritisak na kožu prilikom četkanja treba da bude čvrst, ali ne i bolan. U svakom slučaju zapamtite da kožu treba četkati, a ne ribati. Nakon četkanja koža bi trebala da bude ružičaste boje, a ne crvena i iritirana.

Četkanje može da traje od dva do dvadeset minuta, a trebalo bi da ga primenjujete svakodnevno.

Izvor: www.zdravakrava.24sata.hr