Svakodnevno obnavljanje energije i jačanje volje nije ni malo lako, ali je moguće! Tako savetuje Dorotea Brande u svojoj knjizi ”Wake Up and Live” (“Probudi se i živi”), koja je prodata u milionskom tiražu.

 

Foto: Pixabay

Ona je pre skoro 100 godina osmislila vežbe koje jačaju intelektualne funkcije.  Brande se tokom života bavila temama životnih uspeha i neuspeha, a za ovo drugo “krivila” je letargiju i lenjost. Rešenje je videla isključivo u oslanjanju na “sopstvene snage”, a iz toga su proistekli njeni praktični i jednostavni saveti.

Uz vežbe koje preporučuje Brande, jačate pažnju, koncentraciju, pamćenje, volju i vraćate energiju u vaše telo. Njeni saveti mogu da pokrenu vašu kreativnost i genijalnost. U čemu je stvar?

Provedite sat vremena dnevno tako da ne kažete ni reč. Ako morate da odgovorite ne nečije pitanje u ovih sat vremena, odgovorite, ali krako i odsečno bez suvišnih komentara. Ne dozvolite da drugi iz vas izvlače reči.

Pola sata svakog dana mislite na samo jedan jedini predmet. Budite potpuno na njega usredsređeni. Možete početi sa pet minuta.

Svakog dana 15 minuta razgovarajte sa drugima tako da nijednom ne upotrebite reči: ja, meni, mene, sa mnom, moje, moj, moja, moji…

Vežbajte da u razgovoru navodite svog sagovornika da govori samo o sebi, a da pri tom to ne oseti pritisak ili neprijatnost. Sasvim ga nenapadno i učtivo zatim vratite na uobičajenu “obostranu” konvezaciju.

Vežbajte da pričate o sebi, ali bez hvalisanja, žaljenja, kukanja, osuđivanja i tako da sagovorniku ne bude dosadno.

Za svaki dan napravite striktan dvosatni plan šta ćete raditi i toga se strogo pridržavajte.

Zadajte sebi 12 veoma različitih zadataka. Recimo, da prošetate barem 10 minuta, ali bez pomoći (društva, razgovora, muzike) i trudite se da mislite što manje. Zatim, da ne okusite hranu 12 sati. Ili, da doručkujete na nejneobičnijem mestu za jelo. Ili, da ne govorite ceo dan, osim kada morate da odgovarate na pitanja.

Probajte da povremeno jedan dan provedete tako što ćete na svako pitanje ili sugestiju odgovoriti sa “da” i to bez ograničenja i razmišljanja.

ISTRAJNIJI I SMIRENIJI

Autor knjige “Probudi se i živi” Dorotea Brande smatrala je da će se svako nakon primene ovih saveta iznenaditi koliko će mu se vremenom povećati pažnja, koncentracija, koliko će biti istrajniji i smireniji i koliko će uraditi za jačanje volje. Ona je verovala da se na ovaj način svaki dan dobija nova energija i podsticaji, i da čovek na ovaj način mnogo bolje upozna samog sebe.

Pripremila: S. Vidović