Dolazak bebe nije tako lak kako možda mlade žene smatraju. Telu žene, ali i njenom psihičkom stanju, potrebna je priprema pre nego što zatrudni. Ukoliko želite da postanete majka, postoje određeni koraci koje biste trebali da napravite pre nego što pokušate da ostanete u drugom stanju.

 

graphicstock
graphicstock

Majčinstvo donosi veliku odgovornost i velike obaveze, pa je neophodno dobro se pripremiti za njih. Zato, razmislite malo o svom životu, promenama koje vas očekuju i proverite svoje zdravstveno stanje. Kako bi vaša šansa za začeće bila što veća, veoma je važno da dobro pripremite svoje telo.

Obratite pažnju na sledeće korake i držite ih se.

FIZIČKO ZDRAVLJE

Pre nego što krenete da “pravite” bebu, dobro proverite svoje zdravlje, i uradite kompletan sistematski pregled. Proverite krvnu sliku, pritisak i slično. Razmislite i o lekovima koje uzimate, i razgovarajte o tome sa doktorom. Potrebno je da obavite i sam ginekološki pregled kako bi se uverili da je sve u redu.

ZDRAVA TEŽINA

Ako se spremate za dolazak bebe, prvo morate da se pobrinete da imate normalnu (umerenu) telesnu težinu. Neuhranjenost ili višak kilograma mogu imati negativan utiecaj na vaše zdravlje, a telesna težina može uticati i na samo začeće. Ako i uspete da zatrudnite, problemi sa kilogramima mogu da dovedu do poteškoća u trudnoći, a tako rizikujete zdravlje svoje bebe.

ZDRAVA ISHRANA

Kako biste pripremili telo za trudnoću, važno je da jedete što zdravije. Jedite mnogo voća i povrća da bi vaš organizam snabdeli vitaminima. U ishranu svakako uključite i žitarice i orašaste plodove koji su odličan izvor proteina. Takođe, važne su i namirnice koje sadrže kalcijum koji je potreban za jačanje kostiju. Već pre trudnoće postepeno smanjujte unos kofeina, posebno kafe.

graphicstock
graphicstock

CIGARETE I ALKOHOL

Ako pušite, vreme je da prestanete kada se spremate za dolazak bebe. Pušenje u trudnoći je strogo zabranjeno, baš kao i alkohol. Pušenje inače šteti vašem zdravlju, pa će i vašoj bebi. Zato nemojte dvaput razmišljati pre nego što izbacite cigarete iz svog života.

FOLNA KISELINA

Pre začeća, trebalo bi da počnete da uzimate folnu kiselinu jer time smanjujete šansu da vam se beba rodi s nekom urođenom manom. Ipak, pre uzimanja bilo kakvih vitaminskih dodataka savetujte se s lekarom, pogotovo o količinama koje ćete unositi.

VEŽBAJTE

Vežbanje je vrlo važno, bez obzira na to želite li da ostanete trudni ili ne. Bitno je da vodite brigu o svom telu i da ga ne zapostavljate. Ako se ne krećete dovoljno, vaše telo postaće tromo. Hodanje, plivanje, vožnja bicikla, joga, pilates, odlične su aktivnosti za početak, posebno ako niste dugo bili aktivni.

POTRAŽITE SAVET

Ako imate prijateljice koje su već postale majke, razgovarajte s njima o njihovom iskustvu i promenama koje su im se desile otkako im je u život stiglo dete. Pitajte ih sve što vas zanima ili vam nije jasno. Ipak, imajte na umu da je svako telo drugačije, baš kao i životni stil. Zato ne možete očekivati potpuno isto iskustvo kakvo je imala i vaša prijateljica.

OČEKUJU VAS PROMENE

Imati dete nije mala odluka. Nakon što u vaš život dođe beba, više ništa neće biti isto. Dobro razmislite o svemu pre nego što se odlučite na taj važan korak.

FINANSIJE

Dete je velika briga i zahteva i finansijska izdvajanja, o čemu biste takođe trebali da razmišljate pre nego što se odlučite za dolazak bebe. Razmislite o svom novčanom stanju, i da li je ono dovoljno stabilno za izdržavanje deteta. Naravno, novac nikako ne bi trebalo da vam bude glavni razlog za odustajanje od bebe. Imajte i to na umu.

Ipak, deca su najveći blagoslov, i ako nema volje i ljubavi, sve ostalo nije toliko ni važno.

Pripremila: S. Gavrić