Čuvajte pažljivo decu od krpelja! Potrudite se da izbegavate zarasla dvorišta i livade, neuređene šume i nepokošene parkove. Zaštite vaše mališane od krpelja tako što ćete im oblačiti odeću dugačkih rukava i nogavica, i to najbolje da bude svetlije boje.

 

graphicstock
graphicstock

Sa lepim prolećnim danima stižu i krpelji. Pogotovo su opasni za decu koja obožavaju da trče i valjaju se po travi. Trebalo bi zato da budete obazrivi i svaki put posle izlaska napolje proverite njihovu kožu. Ukoliko je krpelj zaražen, velike su šanse da se razvije Lajmska bolesti, koja može da bude opasna po zdravlje ako se ne otkrije na vreme.

Od crvenila u ravni kože do visoke temperature i bolova u mišićima i zglobovima ne mora da prođe mnogo, pa je bolje da sprečite bolest, nego da je lečite. Kako ove “krvopije” obožavaju travnate i žbunovite površine, potrudite se da izbegavate zarasla dvorišta i livade, neuređene šume i nepokošene parkove. Zaštite decu tako što ćete im oblačiti odeću dugačkih rukava i nogavica, najbolje svetlije boje, jer će se na njoj lakše uočiti insekti.

Postoje preparati na biljnoj bazi kojima možete da namažete decu, pre nego što ih izvedete u prirodu. Čim stignete kući, dobro im pregledajte kožu i kosu, jer krpelj zna neprimetno da se zavuče i u kosmati deo glave. Dobra stvar je što većina nisu opasni i zaraženi, ali bolje je da ne rizikujete, pa čim primetite ubod odvedite dete kod lekara.

ŠTA JE LAJMSKA BOLEST

Lajmska bolest se klinički manifestuje pojavom lokalnog otoka i crvenila na mestu uboda krpelja, i to tri do 32 dana nakon incidenta. Lokalno crvenilo je toplo i uglavnom nije bolno. Kod 50 odsto pacijenata identične promene se mogu javiti na drugim delovima tela, a kod 15 odsto ljudi kožne promene mogu da izostanu. Pored promena na koži mogu da se jave temperatura, jeza, malaksalost, glavobolja, regionalno uvećanje limfnih žlezda, itd. Ukoliko se bolest ne prepozna i ne leči na vreme, nakon nekoliko nedelja razvija se drugi stadijum sa neurološkim simptomima, pojavom bolova u zglobovima i kardiološkim simptomima. Ukoliko se i u ovoj fazi bolest ne tretira nakon više meseci ili godina ona ulazi u treću fazu sa teškim neurološkim ispadima, promenama na zglobovima i koži.

Izvor: www.novosti.rs