Prema ajurvedi masaža glave i lica je efikasna tehnika za postizanje ravnoteže, za stimulaciju mozga i žlezda u glavi, za bolju cirkulaciju i bolji rad limfe. Otkrivamo vam kako se radi ajurvedska masaža glave i lica za podmlađivanje. Sami sebi bićete najbolji terapeut.

 

Foto: Pixabay

Naravno, svima se više sviđa ako nas masira pravi maser, ali lekari ajurvede kažu, da je masaža još efikasnija ako masiramo sami sebe. Tako vraćamo energiju koja ima samoisceljujoća dejstva – otkriva Nina Kokalj, instruktorka joge lica i lajf kouč.

ZAUZEMITE UDOBAN POLOŽAJ

Vežbu počinjemo tako što ćemo zauzeti udoban položaj ispravljenih leđa i početi da se opuštamo i produžavamo svoj dah. Tako dišemo dva minuta. Nakon toga stavljamo ruke na stomak i nekoliko trenutaka se usredsređujemo na ritam disanja. Duboko udahnemo i ispunimo stomak vazduhom. Gornji deo tela, grudi i vrat pritom ostaju uspravljeni i nepomični. Opuštamo donji deo tela, posebno stomak, tako da se može slobodno širiti dok se ispunjava vazduhom. Kad istisnemo vazduh, odmah opustimo stomak, tako da se može opet lagano proširiti.

Zatim ćemo zagrevati naše ruke i prste. Sa svakim prstom pojedinačno napravimo par krugova. Zatim ispružimo prste i napravimo pesnice. Pa opet ispružimo, pa napravimo pesnice. To ponovimo deset puta. Zatim trljamo dlanove dok ne postaju topli.

Počnemo sa masažom glave – sa rukama podignemo što više kose u vazduh tako da skalp udaljimo od lobanje. Ovo će aktivisati male mišiće i kapilare, aktivisati cirkulaciju krvi u celoj glavi i revitalizovati lice. Takođe će pojačati apsorpciju hranljivih materija u kosi i ubrzati rast kose. Zatim masiramo glavu prstima kao da sebi stavljamo šampon na kosu. Sledeći pokret je lupanje prstima kao da nam pada kiša na glavu.

RELAKSIRAJUĆI POKRETI

Prepletemo prste, stavimo ih na vrh glave i počnemo da vučemo kožu levo-desno 15 sekundi, pa napred i nazad 15 sekundi. Onda stavimo ruke na čelo, pa ih pokrećemo gore-dole 15 sekundi.

Uzmemo kažiprst i srednji prst i trljamo od korena nosa uzduž obrva prema slepoočnicama deset puta. Zatim trljamo od nosa po sredini čela na van (malo veće krugove). Zatim trljamo od nosa na gore prema početku kose i završimo na slepoočnicama. Zatim trljamo od nosa po sredini čela samo na gore do kose (rukama naizmenično). Zatim masiramo područje slepoočnica, gde se zadržava stres i napetost koji često dovode do glavobolje. Na kraju masiramo još tačku za hipotalamus – gde je treće oko.

Sa vrhovima prstiju počnemo da štipamo po jagodicama, po jabučnoj kosti, ispod očiju ka spolja i po obrvima prema slepoočnicama. Završimo sa masažom vrata.

Izvor: www.jogalica.com