Od četvrtka, 3. oktobra, pa sve do nedelje, 6. oktobra, od 12h do 20h, u Ada Mall centru biće postavljena veštačka stena za penjanje, uz poligon za savladavanje prepreka. Neka vam bude aktivno i tokom jeseni, savladajte nove veštine.

 

„Svi posetioci našeg centra će moći besplatno da se oprobaju u sportskom penjanju, izuzetno dinamičnoj i zanimljivoj sportskoj disciplini, na veštačkoj steni. Osim penjanja, biće organizovane i edukativne radionice, interesantna takmičenja i olimpijada za decu (četvrtak i petak od 16h do 18h i subota i nedelja, od 12h do 14h). Takođe, sva četiri dana biće organizovani i besplatni pregledi fizijatra i fizioterapeuta (četvrtak i petak od 12h do 13.30h i subota i nedelja, od 18.30h do 20h). Cilj nam je da našim posetiocima pružimo zaista jedinstven sportski, ali pre svega edukativni program“, izjavila je Jelena Vučković, leasing menadžerka centra.

„Sportsko penjanje nije nekontrolisano i opasno penjanje po stenama i zgradama bez opreme i zaštite. Naprotiv, reč je o savremenom i bezbednom sportu, koji ima višedecenijsku tradiciju. U pitanju je aktivnost koja zahteva izvođenje određenih pokreta na prirodnim ili veštačkim stenama. Zbog takve prirode, ova disciplina razvija kod pojedinca pažnju, koncentraciju i psihološki ga unapređuje. Sportsko penjanje će 2020. godine postati i olimpijski sport”, izjavila je Katarina Manovski, instruktor i trener u Penjačkom klubu Zemun, u saradnji sa kojim se organizuje ceo program.

Prema rečima Nenada Kožula, fizioteraputa i sportskog penjača, u pitanju je  disciplina koja direktno utiče na pravilan rast i razvoj dece, koji u savremenom dobu često podležu raznim deformitetima i oštećenjima tela i držanja.

Sjedinjuje adrenalinski doživljaj, izuzetnu psihološku stabilnost, potpuno učešće svih mišića i lepotu mekog, gracioznog kretanja, zbog čega bismo je preporučili zaista svima“, izjavio je Nenad.

Sportsko penajnje se primarno zasniva na penjanju smerova koji imaju predhodno izbušene tačke za osiguravanje (boltove).

Sportsko penjanje je danas najpopularnija forma penjanja gde se oprema za penjanje koristi isključivo da bi vas osiguralo od pada. Svakako, steklo je veliku popularnost iako je smatrano kontraverznom praksom u svojim počecima 1980-ih. Najviše kritika je dobijalo zbog koncepta bušenja ankera u stenu, što je apsolutna suprotnost čistom penjanju. Jedan od pionira penjanja Alan Watts je u tom periodu pojurio u Oregon Smith Rock State Park kako bi pronašao što više linija koje su bile pogodne za bušenje. Kontraverzna praksa se proširila veoma brzo kroz Američko područije i doživela pravu ekspanziju devedesetih godina.

Ako uporedimo sportsko penjanje sa boulderingom, možete gledati na bouldering kao na sprint od 100m koji zahteva eksplozivnu snagu. Sportsko penjanje, sa druge strane, može se porediti sa trčanjem više krugova od 400m koje takođe zahteva snagu ali i odličnu staminu.

 

Izvor: Zdravaiprava