Iako dele neke simptome, prehlada i alergije razlikuju se poput jabuke i pomorandže. Osnovna razlika između prehlade i alergijske kijavice jeste u tome što prehlada prolazi za nekoliko dana, a alergija može potrajati i nekoliko meseci, mada imaju slične simptome. Pa da vidimo kako da znamo da li nas muči polenska alergija ili obična prehlada. I da shodno tome uzmemo odgovarajuću terapiju, uključujući i homeopatske lekove za alergiju koji su se pokazali veoma efikasnim.

 

Prehlada uglavnom traje nekoliko dana, najduže dve nedelje, dok alergija redovno traje više nedelja, pa i meseci

Varljivo i promenljivo prolećno vreme može da dovede do čestih prehlada i infekcija disajnih puteva, a s druge strane, dolazak proleća i početak cvetanja drveća nose sa sobom i rizik od pojave polenskih alergija. Veoma blaga zima i raniji početak vegetacije i cvetanja pomerio je unapred vreme kada počinju alergije na polene.

Osobe koje imaju alergije disajnih puteva već uveliko osećaju prve simptome – curenje iz nosa, kijanje, suvi kašalj, svrab i crvenilo očiju i sluznice nosa, iscrpljenost i umor. Nažalost, veliko aerozagađenje uticalo je da simptomi respiratornih alergija budu pojačanog intenziteta.

Najvažnije je proceniti da li se radi o običnoj prehladi ili alergijskoj kijavici i shodno tome preduzeti mere. Poznato je da je sezona alergija podeljena na tri faze, od kojih u prvoj, prolećnoj sezoni cvetaju drveća, potom sledi letnja sezona tokom koje cvetaju trave, dok je za kraj leta karakteristično cvetanje korova. Svi koji su osetljivi na polen drveća, trebali su, u konsultaciji sa izabranim lekarom, započeti sa uzimanjem redovne terapije.

Šta su sezonske alergije?

Sezonske alergije su reakcije organizma na prisustvo polenovih zrna biljaka u vazduhu. U periodu od februara do maja intenzivno je cvetanje drveća. Polenova zrna su tada prisutna u velikoj koncentraciji, a simptomi alergijske kijavice su najjači. Kijanje, zapušen nos, curenje, svrab i crvenilo očiju su tipični simptomi za alergije.

Alergija traje duže

Ako je reč o alergiji, kašlja nema, već samo kašljucanja, dok je kod prehlade često prisutan i suvi i produktivni kašalj. Blago povišena temperatura je prisutna samo kod prehlade. Obilna nosna sekrecija prisutna je u oba slučaja, ali je kod alergija ta sekrecija bezbojna i vodenasta. Prehlada uglavnom traje nekoliko dana, najduže dve nedelje, dok alergija redovno traje više nedelja, pa i meseci.

Alergije u porastu

Alergijski rinitis, najčešće je alergijsko oboljenje, obuhvata između 15-i 30 odsto svetske populacije, a procenat obolelih povećava se iz dana u dan. Na sreću, blagovremena i pravilna upotreba lekova protiv alergijske kijavice može da spreči pojavu simptoma. Najnovija istraživanja pokazuju da su alergije i astma najčešće hronične bolesti u Evropi, pa se procenjuje da 80 miliona odraslih Evropljana pati od nekog tipa alergije. Između 30 i 40 odsto dece ima alergiju, ali taj broj je u konstantnom porastu. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do 2050. godine svako treće dete u svetu bolovati od neke alergije. Najčešće alergijske reakcije kod odraslih ljudi jesu one koje napadaju disajne puteve – alergijska kijavica izazvana inhalacionim alergenima, a to su pre svega sezonski alergeni – poleni.

Homeopatija ima rešenje

Polinol otklanja simptome alergije

Jedno od efikasnih, prirodnih rešenja, jeste i primena homeopatskih lekova za alergije. Ovi lekovi, ne samo što otklanjaju simptome alergije, već se mogu koristiti i preventivno kako do pojave simptoma alergije ni ne dođe.

Homeopatske lekove protiv alergijske kijavice mogu da korste i deca od tri godine, ali i odrasle osobe sa ovim tegobama. Dostupni su u svakoj apoteci i dobijaju se bez recepta.

Kalendar cvetanja

Drveće – od početka februara do maja

Trava – od polovine aprila do polovine oktobra

Korovi – od kraja juna do kraja oktobra

 

Izvor: www.zdravaiprava.com