Alžir, najprostranija država u Africi, na svojih 2,4 miliona kvadratnih kilometara ima raznovrsne krajolike – more sa 1.200 kilometara mediteranske obale, snežne planinske vrhove, kao i prostranstva Sahare, najveće pustinje u svetu. Alžir se nalazi u severnoj Africi, na Mediteranu, između Maroka i Tunisa.

 

Foto: Pixabay

Glumac Grif Ris Džouns nedavno je posetio Alžir i istakao kako je oduševljen lepotom ove zemlje. Konstantin je grad u Alžiru koji se razlikuje od svih ostalih jer se nalazi na vulkanskom zemljištu okružen je visokim brdima. Datira još iz doba Rimljana i kombinacija je uticaja francuskog kolonijalizma i arapske kulture.

Ono što je njemu ostalo u sećanju jeste boravak u ribarskoj kolibi u Goran Havenu, piše Daily Mail. Imao je običaj da trči do plaže sa rođacima i jede najbolji sladoled na svetu.

Kada se stignete u Alžir obavezno posetite ruševine starih rimskih gradova kao što su Timgad, Džemila, Lambese, Tidis, Tipasa, Čerčel i Tebesa, ali i El Kantaru koju nazivaju “vrata pustinje”. Tu je i oaza Biskra i El Ked. Na jugu obale nalazi se Saharska pustinja sa peščanim dinama, piše travelguide-en. UNESCO je na listu Svetske baštine stavio čak 7 gradova iz Alžira: Al Kala od Beni Hamad, Džemila, Mzab Voli, Tasili Najer, Timgad, Tipasa i Kasbah od Alžira.

Najveća topla pustinja na svetu Sahara prostire se preko 10 država u severnoj Africi i predstavlja fenomen koji se prostire na 9.400.000 km2 što je jednako veličini Kine. Mnogi delovi Sahare, naročito oni koji idu preko Libije, Alžira i Egipta, nisu dostupni turistima. Karavani kamilama prevoze turiste dinama od Merzuga i Zagora i to noću dok je nebo zvezdano i vedro.

Izvor: B92