I antiperspiranti i dezodoransi mogu da imaju negativne posledice za zdravlje jer sadrže opasne hemikalije. Mnogi stručnjaci iz medicine smatraju da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo, jer je znojenje prirodan način na koji se hladi telo. Neki čak pretpostavljaju da hemikalije koje sadrže antiperspiranti mogu da uzrokuju rak i druge ozbiljne bolesti.

 

Foto: Unsplash

Neka istraživanja pokazala su povezanost između redovnog korišćenja antiperspiranta i raka dojke. Rizik je još veći ako se antiperspirant koristi odmah nakon brijanja.

Druge studije su pokazale da se aluminijum apsorbuje preko kože, ulazi u krvotok i zatim se skuplja u mozgu. Naučnici su povezali ovaj fenomen sa porastom Alchajmerove bolesti.

Takođe, ranije se smatralo da su dezodoransi mnogo bezopasnije nego antipespiranti. Ali nedavna istraživanja potvrdila su povezanost parabena, koji sadrže mnogi dezodoransi, sa rakom dojke.

Stručnjaci zato savetuju da kupujete kozmetička sredstva bez parabena.

DOMAĆI DEZODORANS

Pomešajte jednaku količinu sode bikarbone i kukuruznog skroba. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Nanesite ovu smesu ispod ruke uz pomoć vlažne tkanine.

 

ZDRAV ANTIPESPIRANT

POTREBNO JE

  • 4 kašičice kokosovog putera
  • 4 kašičice soda bikarbone
  • 4 kašičice kukuruznog skroba
  • Opcija: 20 kapi kapi eteričnog ulja lavande, limuna, ruzmarina

PRIPREMA

Pomešajte soda bikarbonu i skrob. Dodajte kokosov maslac, a po želji sipajte i eterično ulje. Izlijte smesu u željeni oblik.

Domaći antiperpirant možete da izlijete u silikonske kalupe za testo. Kad se ohlade pažljivo istisnite. Držite ih na suvom i hladnijem mestu. Utrljavajte direktno u pazuh. Takođe, možete da izlijte toplu smesu u u staru ambalažu kupovnog antiperspiranta. Rok trajanja je godinu dana, na tamnom i hladnijem mestu.

Izvor: Zdravaiprava