Glavobolja zbog začepljenja nosa i upale sinusa je česta tegoba koja prati prehlade. Na, sreću postoje i prirodni lekovi za glavobolju, a aromaterapija je jedan od njih.

 

pixabay

Aromaterapija je drevna umetnost lečenja eteričnim uljima. Spada u jednu od najpopularnijih oblasti prirodne medicine, neškodljiva je, dokazano popravlja raspoloženje i tera od nas zimsku depresiju i viruse.

Smanjenju glavobolje naročito doprinose ulja nane i lavande.

Metvica rashlađuje

Paprena metvica svojim analgetsko – rashlađujućim svojstvima uspešno ublažava glavobolju i migrenu, a ima i protivupalno delovanje. Koristite je kod i osećaja mučnine, umora, vrtoglavice i malaksalosti.

Lavanda umiruje

pexels

Ovaj dugovečan, razgranat grmić, prepoznatljiv je po plavičastoljubičastim cvetovima vrlo prijatnog mirisa i aromatičnog i nagorkog ukusa. Vekovima, osušen cvet ove biljke stavlja se među rublje da dobije prijatan miris, dok sveži ili, češće, suvi buketi služe za rasterivanje komaraca, moljaca, stenica i drugih insekata.

Lavanda je takođe naglašeno efikasna za ublažavanje glavobolje kao i za uklanjanje unutrašnjeg nemira, razdražljivosti i problema sa nesanicom.

Udahnite nekoliko puta lavandino ulje ili malu količinu ovog ulja nanesite na slepoočnice, čelo i potiljak. Rezultati su fantastični.

 

Čaj za smirenje

Potrebno je

– 2,5 kašičice suvih cvetova

lavande

– 1/2 l vode

– 2 kašičice cvetnog meda

Priprema

Cvetove prelijte provrelom vodom, poklopite i posle dva-tri minuta procedite. Kad se prohladi dodajte med, promešajte, podelite u dve doze i popijte ujutru i uveče.