Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima veliku lekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih materija i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Zato ne čekajte – uvrstite aroniju u svakodnevnu ishranu.

 

Pexels

Istraživanja su pokazale da ima i antikancerogeno delovanje jer u velikom procentu “ubija” maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiču i na brže zarastanje rana.

Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od „opasne zone“. Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom.

Dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno. Kako bi je konzumirali preko cele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti, ukuvati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino, liker, rakija. Ipak, posebno se preporučuje hladno ceđen sok koji je dovoljno piti jednom dnevno natašte i to jednu rakijsku čašicu…