Uz plije, piruete i graciozne pokrete većina dvojčica mašta da odrasta i postane zvezda barem “Labudovog jezera”. Iako je ova umetnost vrlo zahtevna i daleko od pukog hobija i rekreacije sve više po otvaraju različiti studiji i osmišljavaju programi po kojima devojčice uče balet od malena. U razgovoru za portal “Zdrava i prava” Sanja Flanjak koja je idejni tvorac koncepta Umetničkog centra “Adagio-NB” koji danas broji preko 100 članova u četiri odseka.

 

“Ples je deo opšteg vaspitanja, a za zdravlje je sportska aktivnost. Balet je igra koja podrazumeva gracioznost i budi osećaj za lepo”, kaže na početku razgovora Sanja otkrivajući da baletske vežbice utiču itekako na pravilan razvoj dečije muskulature i vrlo su korisne za sprečavanje ili otklanjanje već nastalih deformiteta kod dece.

Takođe, prema njenom iskustvu deca se u najranijem uzrastu uče dobrim manirima, povećavaju sposobnost pamćenja, razvijaju kreativnost i muzikalnost, oslobađaju se straha i stiču neophodno samopouzdanje.

“I ako mnogi smatraju da je balet samo za devojčice, to je predrasuda koja još uvek vlada u našoj zemlji a pogotovo u manjim sredinama”, kaže naša sagovornica koja ne smatram da su visina i građa presudna.

“Deca se razvijaju i ne smemo biti toliko surovi bar kada je rekraetivni balet u pitanju. Talenat jeste važan, ali ne i presudan da bi se neko dete rekretivno bavilo baletom on se razvija radom i upornošću, bitnija je želja. U koliko se oslone samo na talenat i kreativnost ne može da se postigne napredak i uspeh”, objašnjava.

U tom najmlađem uzrastu taletan prepoznajemo na osnovu sluha, muzikalnosti i skidanja pokreta koje pokazuju.

Mada pravi talenat za balet se može videti  tek posle određenog vremena.

Sanja kaže i da je sa svojim polaznicama učestvovala na mnogim baletskim festivalima i takmičenjima, a sada i sami organizuju Prvi dečiji baletski festival “STVORI SVOJU UMETNOST”.

“Festival nije takmičarskog karaktera, već ima cilj da pokrene, razvije istraživanja baletske umetnosti, kreativnost i umetničku produkciju kodd dece uzrasta od 4 do 15 godina. Pored naših balerina predstaviće nam se 8 baletskih studija iz Srbije”, najavila je Sanja.

 

Izvor: Zdravaiprava