Da li ste znali da banane i dinja mogu da pogoršaju alergiju na ambroziju? E pa mogu, itekako. Neke osobe koje imaju alergije na polen ambrozije često mogu imati i simptome slične alergiji kada uzimaju sledeće namirnce: banane, dinje, med, krastavce i tikvice. Smatra se da ova hrana sadrži proteine slične onima koji izazivaju alergiju.

 

Freeimages

U kuhinji ste, jedete krišku dinje, kad vas odjednom počnu da svrbe usta, a čini vam se i da vam je jezik otekao.

Ono što vas muči jeste oralni alergijski sindrom, kaže Brajan Martin, predsednik američkog Univerziteta za alergiju, astmu i imunologiju.

Istu alergiju mogu izazvati krastavci i tikvice

– Proteini u dinji strukturno su slični proteinima iz ambrozije tako da zbog toga možete imati istu blagu reakciju. Tako, recimo, ako ste alergični na ambroziju iste simptome mogu izazvati i banane, krastavci i tikvice – kaže Martin.

Oralni alergijski sindrom

Uzimanjem ovih namirnica u sirovom stanju može se razviti svrab sluznice usta i grla, ali i otok usta ili jezika. Ovakva ukrštena reakcija se naziva polen – hrana ukrštena alergijska reakcija ili orali alergijski sindrom  (OAS). U većini slučajeva, termičkom obradom ovde hrane dodatna alergijska reakcija može se sprečiti.

pixabay.com

OOAS, poznat i kao sindrom polen-hrana, predstavlja oblik alergije na hranu povezan sa određenim sirovim voćem i povrćem, kao i orasima, pa čak i semenkama i začinama.

Prvo se javlja svrab i neprijatnost

Za one sa OAS-om, imunološki sistem “vidi” proteine nekog voća i povrća kao protein polena – i pokreće odbrambene mehanizme pa dolazi od svraba i neprijatnosti.
Prvo postajete alergični na polen putem inhalacije, a zatim počinjete reagovati na hranu koja deli slične proteine. Dakle, ova alergija u hrani je sekundarna u odnosu na alergije na polen.

Fenomen u kojem dolazi do preklapanja alergija sve je češći, naime osobe alergične na ambroziju razvijaju još neku od alergija na namirnice.

 Homeopatija ima rešenje

U apotekama u Srbiji u slobodnoj prodaji može se kupiti nemački homeopatski lek „Polinol“. To su tablete, potpuno prirodnog sastava zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine.

Da bi se suzbili simptomi polenske kijavice koji iritiraju i ometaju normalne životne aktivnosti kod obolelih od alergije, dovoljno je da se homeopatski lek uzima tri puta dnevno. Tablete se jednostavno otapaju u ustima ili za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode. Koriste se u lečenju polenskih kijavica.

Za razliku od hemijskih lekova u lečenju alergija koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek može se uzimati tokom cele sezone trajanja alergija (od marta do novembra), dokle god postoje simptomi.

PR