U Beču je otpočela jedna nova služba. Rashlađujuće zelenilo, cveće raskošnih boja, sveže povrće i povezivanje sa komšijama – sve to i mnogo više omogućava urbano baštovanstvo. Grad Beč podržava samostalno baštovanstvo, pružajući besplatne informacije i savetovanje.

 

Foto: Eurocomm

Aktivnosti kao što su briga o zajedničkim baštama ili zajedničko baštovanstvo jačaju zajedništvo, stvaraju mesta za odmor i druženje i omogućavaju svima da učestvuju u oblikovanju izgleda svog mesta stanovanja. Razmena između stanara različitih generacija i kulturnog porekla sprečava komšijske nesuglasice.

Raznovrsni su oblici baštovanstva – od sađenja drveća na uličnim pločnicima, preko žardinjera pa do bašta u komšiluku. Baštovanstvom se može baviti svuda – od najmanjih površina u gradu do bašti u komšiluku. Eksperti Gradske službe za opštinsko savetovanje i gradsku obnovu pružaju podršku pri planiranju i moderaciji baštovanskih grupa i prilikom izvođenja planova. Osim toga, organizuju se i brojne radionice i dešavanja na tu temu.

U okviru inicijative „Baštovanstvo iza ćoška“, koju sprovodi Gradska služba za opštinsko savetovanje i obnovu grada građani mogu samostalno da sade drveće na gradskim ulicama. Na radionicama zainteresovani mogu učestvovati u različitim projektima, razmeniti iskustva sa drugim baštovanima ili proširiti svoja znanja.

Baštovanstvo (ili vrtlarstvo) je praksa uzgajanja i negovanja biljaka. Ono je deo hortikulture. U baštama se obično uzgajaju ornamentalne biljke radi njihovog cveta, lišća, ili sveukupne pojave. Korisne biljke, kao što je korenasto povrće, lisnato povrće, voće, i lekovito bilje, se uzgajaju za konzumaciju, za upotrebu kao boje, ili za medicinsku ili kozmetičku primenu. Baštovanstvo mnogi ljudi smatra relaksirajućom aktivnošću.

Baštovanstvo se kreće u opsegu od voćnjaka, do dugih bulevara biljki sa jednim ili više različitih tipova grmova, drveća, i zeljastih biljki, do stambenih dvorišta uključujući travnjake i zasade, do biljaka u velikim ili malim kontejnerima koje se uzgajaju unutar ili izvan kuće. Baštovanstvo može da bude veoma specijalizovano, sa uzgojom samo jednig tipa biljki, ili da obuhvata veliki broj različitih biljki na mešovitim zasadima. Ono ukljućuje aktivno učešće u uzgoju biljki, i može da zahteva naporan rad.

Izvor: Eurocomm