Stomačne tegobe kod dece su uobičajena stvar. Nema roditelja koji se posebno ne pribojava odlaska na letovanja sa malim detetom. Razuman strah je opravdan, jer promena klime često izaziva i promene kod dece, a najčešći su problem sa digestivnim traktom. Stomačni problemi mogući su i kod dece koja se uvode u svet čvrste hrane.

 

Foto: Pixabay

Mučnina, povraćanje i dijareja nisu bolesti, već simptomi različitih stanja kao što su infekcije sistema za varenje, trovanje hranom, alergije na hranu, iii bolesti putovanja.

Najčešće su kod dece posledica infekcije sistema za varenje, netolerancije na hranu ili alergije.

Virusne infekcije

Virusne infekcije su najčešći izazivači stomačnih mučnina i povraćanja.

Mogu da ih izazovu prljave ruke ili se prenose kapljično, kašljanjem.

Ispoljavanje i prvi znaci infekcije ovim putem počinju iznenada, od 12 do 24 sata od trenutka izloženosti virusu.

Javlja se niz simptoma, proliv, povraćanje, bol u stomaku, mučnina, a traju do nekoliko dana.

Ako se jave samo mučnina i povraćanje, počinju iznenada i traju do 48 sati.

Zatvor i nadimanje

Stomačne tegobe mogu da se jave i zbog promene režima ishrane. Prelazak sa majčinog mleka na adaptirano mleko, uvođenje čvrste hrane, promena režima ishrane u jaslicama, školi…sve to može da izazove niz tegoba kao što su nadutost i zatvor.

Ove simptome mogu da imaju i starija deca, posebno ako pojedu veće količine slatkiša ili sladoleda. Opstipacija može da se javi i zbog neadekvatne ishrane, jer dete ne unosi dovoljno celuloze, polisaharida i tečnosti, a prekomerno unosi belančevine. Psihogeni faktori takođe mogu da budu uzrok zatvora, kada dete potiskuje refleks za defekaciju zbog nastave, igre, gađenja od tuđeg toaleta.

Neophodno je voditi računa da dete tokom dana unosi dovoljnu količinu tečnosti, da se dovoljno kreće i ima redovne obroke.

Bakterijske infekcije

Bakterija je ređe uzročnik infekcije, a prenosi se putem hrane koja nije dovoljno termički obrađena ili se ne čuva na pravilan način (nesterilisane ili nedovoljno dobro oprane flašice ili posude za hranu).

Posebno je važno voditi računa o spremanju i čuvanju hrane u letnjim mesecima, kada su temperature visoke, a namirnice podložnije kvarenju.

Redovno pranje ruku može da spreči pojavu infekcije. Na trovanje hranom može da se posumnja ukoliko se jave mučnina, povraćanje, proliv, bol u stomaku i opstipacija.

Najčešći izazivači su otrovi koje proizvode  salmonela i kampilobakter.

Tokom čestih povraćanja treba da obratite dodatnu pažnju na dehidrataciju i da dete redovno nadoknađuje tečnosti. Obratite posebnu pažnju na suvoću usana, a u ozbiljnijim slučajevima smanjeno je mokrenje, tokom plača nedostaju suze. Dehidriranje je češće kada su proliv i povraćanje udruženi I tada je neophodna pomoć lekara.

ZAŠTO GASTROKIND?

Stomačni problemi na putovanjima su česta pojava, naročito leti, a najčeše su prouzrokovani promenama u ishrani i kvalitetu vode za piće, bakterijama unetim u organizam putem hrane, vode ili zbog loših higijenskih uslova.

Obavezno ponesite Gastrokind – odličan je kod stomačnih tegoba usled promene ishrane: nadimanja i zatvora kao i kod mučnina koje se javljaju u putu.

Jednako je efikasan i kod tegoba sistema za varenje kao što su mučnina, povraćanje, dijareja…

Ono što je veoma bitno kod Gastrokinda jeste da se otapa u ustima i apsorbuje kroz sluznicu, pa nema bojazni da ćete lek povratiti.

Ovo je homeopatski lek registrovan za bebe od prvog dana života i malu decu.

Pripremila: Zdrava i prava