Bečki zoološki vrt “Šenbrun” je i u 2015. godini posle dvorca “Šenbrun” druga najomiljenija atrakcija u zemlji. Prošle godine je preko 2,2 miliona ljubitelja životinja posetilo zoo-vrt. Među austrijskim posetiocima ima i onih koji su već stalni gosti. Oko 100.000 vlasnika godišnje karte može svakodnevno da posećuje omiljene životinje.

 

Daniel Zupanc
Daniel Zupanc

– Za zoološki vrt je 2015. godina bila veoma uspešna. Mi smo četvrti put zaredom proglašeni kao najbolji zoo-vrt u Evropi i kao prvi zoo vrt u Austriji dobili smo ISO-sertifikat u oblastima ekologija, kvalitet i sigurnost na radu- zadovoljna je direktorka Dagmar Šrater.

Poseban povod za radovanje pruža uvid u broj turista. Čak i po najvećoj vrućini tokom leta brojni inostrani gosti posetili su zoološki vrt.

Udeo turista među dnevnim gostima prvi put je porastao na 38 odsto.

– Predstojeće atrakcije, kao što su novi bazen za slonove kao i novi park za žirafe su u izgradnji i biće završeni tokom 2016. i 2017. godine- najavila je Šrater.

Ovaj zoološki vrt je najstariji na svetu. Osnovan je 1752. godine, a njegova istorija doseže i davnu 1452. godinu. Iako spada u najstariej, važi i za najmodrniji i najlepši.

Posebno mesto u njegovoj istoriji zauzimaju dva događaja – 1906. godine tamo je rođen prvi slon začet u zoološkom vrtu, a 2007. rodila se prva svetska panda začeta van prirodnog staništa. U njemu je smešteno više od 500 različitih životinjskih vrsta. Osim u spoljnjim kućama, dom za životinje je i u zatvorenim objektima, kao što je na primer Tropska kuća.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević