Ove godine, i Beograd obeležava Food Revolution Day, globalnu akciju Jamiea Olivera kojom se promovišu zdrava ishrana i borba protiv gojaznosti i dijabetesa kod dece.

 

FOOD-REVOLUTION-DAY-2016Poput više od 120 gradova širom sveta, i Beograd će ove godine, rame uz rame sa britanskim kuvarom Jamiem Oliverom i čitavim timom entuzijasta i globalnih ambasadora, obeležiti svetski Food Revolution Day, dan tokom kojeg se promovišu zdrava ishrana, kuvanje sa prirodnim, svežim i lokalnim namirnicama lokalne čijim korišćenjem je naša hrana ukusnija i zdravija.

Tog dana biće održano okupljanje pristalica zdravog načina života i ishrane, kuvaće amateri, roditelji i svi oni koji imaju želju da decu nauče zdravim izborima i ponude im nešto bolje od procesuirane hrane i brzih obroka.

Food Revolution Day je globalna inicijativa koju je pokrenuo britanski kuvar, Jamie Oliver, sa ciljem edukacije mladih o pravilnoj ishrani i zaustavljanju gojaznosti koja je sve ozbiljniji svetski problem.

Food Revolution ambasadorski program postoji od 2012. godine i ova mreža volontera obuhvata više od 1300 ljudi iz preko 100 zemalja i gradova sveta. Od nedavno, i Beograd je na mapi Food Revolution ambasadora i predstavlja ga Ivana Ćirković, digital PR, direktor agencije KickStart.

– Od prvog dana pratim rad Jamie Oliver i Food Revolution projekta i želja mi je bila da postanem deo zajednice u koju verujem i čijim ciljevima i sama težim. Ove godine, a nakon što sam na ličnom i porodičnom primeru ozbiljnije počela da unosim promene u ishrani, prijavila sam se za Food Revolution Ambassador program i krajem maja sam postala deo jedne sjajne inicijative- kaže Ivana.

 

graphicstock
graphicstock

Food Revolution je inicijativa koja se bori protiv dečije gojaznosti. Prema rečima Jamiea Olivera, pokretača čitave priče:

– Gojaznost se može sprečiti i ja verujem da edukacijom dece o hrani, odakle dolazi, kako se kuva i kako je kupovati možemo preokrenuti epidemiju gojaznosti koja pogađa većinu sveta u 2015. godini.

Prema rečima Svetske zdravstvene organizacije, više od 42 miliona dece širom sveta ispod pet godina su gojazna ili imaju prekomernu težinu. Širom sveta, gojaznost se udvostručila od 1980. a predviđanja su da će, do 2030. 41 procenat svetske populacije biti gojazno.

I vi možete postati deo Food Revolution globalne inicijative: potpišite peticiju za uvođenje edukacije o hrani u školi, lajkujte lokalnu Facebook stranicu, podelite vest na društvenim mrežama, uključite se u promenu sveta na bolje – korak po korak i možemo doprineti da se bolje i zdravije hranimo.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević