Svima nam se po nekad dešava da imamo problema sa varenjem. Uzroci ovog  problema mogu biti razni, a najčešće su stres, loša ishrana, manjak fizičke aktivnosti… Uz određene napitke i namirnice možete lako i brzo da rešite loše varenje.

 

picjumbo.com_HNCK8953
picjumbo.net

KAFA

Kafa je glavni izvor kofeina, moćnog stimulansa koji utiče na mišićne kontrakcije debelog creva i time podstiče bolje varenje.

Dve do tri šoljice u toku dana su preporučljive, ostalo se smatra za preterivanje.

POMORANDŽA

Svi dobro znamo da je ovo voće izvor vitamina za naš organizam.

Bilo da je jedemo ili je pijemo, pored unosa vitamina u naš organizam mi unosimo i određen nivo vlakana i poboljšavamo varenje.

SUVE ŠLJIVE

Samo jedna suva šljiva u sebi sadrži 1g vlakna, što je prilično visok nivo za tako malu voćku. Zato, ako do sada već niste, uvrstite ovu voćku u svoju ishranu.

LAN

Lan u bilo kom svom obliku pomaže u podsticanju i poboljšavanju varenja. Pored toga što je prirodni izvor vlakana, on u sebi ima i visok nivo omega 3 masnih kiselina koje pomažu u lečenju depresije i Alchaimerove bolesti.

SPANAĆ

Kuvani spanać, 100g, u sebi sadrži 4g vlakana, 150mg magnezijuma, minerale i gvožđe Ako jedete redovno spnać nećete imati problema sa varenjem.

VODA

Dehidratacija organizma je takođe jadan od glavnih i osnovnih problema sa varenjem. Ako ste jedna od onih koje ne piju dovoljno vode u toku dana, došlo je vreme da to promenite.

JOGURT

Prisustvo probiotika u jogurtu pomaže u poboljšavanju varenja, potvrdile su studije istraživanja obavljene 2014 godine.

Pripremila: Lidija Bratun