Svetska nedelja homeopatije obeležava se svake godine u periodu od 10 do 16. aprila. Ova nedelja se vezuje za godišnjicu rođenja dr Samuela Hahnemanna, nemačkog lekara koji se oformio homepatski način lečenja. Iako poznata u Nemačkoj od XVIII veka, homeopatija je u Srbiji ozvaničena tek 2006. godine i to kao komplementarna grana medicine. Prve škole homeopatije kod nas su počele sa radom devedesetih godina prošlog veka i sada se smatra da u celoj Srbiji imamo oko 1000 lekara klasične medicine sa dodatnim znanjem iz homeopatije.

 

Savetnici za homeopatiju

Što se tiče drugih zdravstvenih radnika, farmaceuti su vrlo dobro upoznati sa prednostima homeopatskih lekova u odnosu na lekove iz klasične medicine.

U Beogradu, Kragujevcu, Šapcu i Novom Sadu postoje apoteke koje su specijalizovane da građanima daju informacije o upotrebi i ograničenjima homeopatskih lekova.

Na njima stoje oznake Savetnik za homeopatiju. U svim apotekama u Srbiji se može kupiti bez recepta 11 homeopatskih lekova za najčešće zdravstvene tegobe koje se javljaju kod dece i odraslih.

Patronažne sestre, koje obilaze porodice sa tek rodjenim bebama, preporučuju homeopatske kapi protiv grčeva kao njabezopasnije rešenje za ovu vrstu tegoba.

Za mame trudnice, i mame koje doilje, homeopatski lekovi su, zbog svoje efikasnosti i bezbednosti, prvi izbor za najčešće zdravstvene tegobe, npr: alergijske kijavice ili virusne infekcije disajnih puteva.

Integrativni pristup

Kako u našoj zemlji ne postoji duga tradicija lečenja homeopatijom, najčešće je homeopata lekar klasične medicine sa dodatnom obrazovanjem iz homeopatije i koristi integrativni pristup lečenja pacijenata, a to znači da je dovoljno obučen i samosvestan da u datoj situaciji za pacijenta preporuči lek koji će njegove tegobe rešiti na najbezbedniji i najbrži način.

Homeopatija pokazuje sjajne rezultate u lečenju najčešćih dečjih bolesti, upale grla, uha ili čestih prehlada, a za odrasle je homeopatija rešenje za prve znake alergijske kijavice.

Homeopatski lekovi su napravljeni od sirovina prirodnog porekla i ne sadrže veštače boje ili konzervanse, a tehnologija izrade homeopatskih lekova je takva da se neželjenja dejstva ove vrste lekova svode na minimum.

 

Izvor: Zdravaiprava