Biber i kurkuma u kombinaciji ublažavaju simptome i čak leče depresiju, pokazuju novija istraživanja. Za to su zaslužna dva bitna sastojka ovih začina – kurkumin i piperin.

 

graphicstock
graphicstock

Crni biber i kurkuma, osim što ublažavaju bolove i smanjuju upale, kada se kombinuju utiču na povećanje nivoa dopamina i serotonina (tzv. hormona sreće), čime simptomi depresije nestaju.

Kurkuma ima dosta lekovitih svojstava, ali manje je poznato da organizam nije u stanju da sasvim apsorbuje hranljive materije kojima ona obiluje. Nutricionisti savetuju da se kombinuje sa crnim biberom kako bi se njena vrednost u potpunosti iskoristila.

POTREBNO JE

  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/4 kašičice bibera
  • malo vode

PRIPREMA

Pomešajte pola kašičice kurkume sa četvrtinom kašičice bibera, pa onda dva puta dnevno, ujutru i uveče, popijte sa malo vode. Možete ih zajedno dodavati u salate, napitke i druga jela.

Savet plus: Oni koji žele da smršaju trebalo bi takođe da kombinuju kurkumu i crni biber. Prvi začin veoma je hranljiv i zdrav, a drugi sadrži supstancu piperin koja ubrzava metabolizam i pospešuje sagorevanje kalorija.

LEKOVITOST CRNOG BIBERA

Crni biber, pre svega, podstiče varenje hrane, eliminiše bakterije u želucu pa tako sprečava nadimanje i gasove. Ovaj začin podstiče i sposobnost organizma da apsorbuje hranljive materije, pogotovo beta-karoten i vitamin B.

Ovaj lekoviti začin sadrži fitohemikalije sa antioksidantnim dejstvom koje se bore protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu tako da doprinosi zaštiti tela od nastanka raka. On sprečava zadržavanje vode u organizmu jer podstiče znojenje i izbacivanje mokraće. Crni biber u zrnu u kombinaciji sa kuvanim crnim vinom efikasno suzbija prehladu.

Crni biber veoma je zastupljen i visoko cenjen sastojak u pripremi lekova u indijskoj medicini (ajurveda).

ZA ŠTA JE DOBAR KURKUMIN

graphicstock
graphicstock

Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcenogeno dejstvo.

Upravo zato naučnici uveliko razmatraju upotrebu kurkumina kao deo terapije i prevencije malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove bolesti i drugih hroničnih oboljenja.

Takođe, kineski naučnici utvrdili su dejstvo dijete bogate kurkuminom na snižavanje vrednosti glukoze.

 

 

Pripremila: S. Vidović