Hit sastojci zimske nege lica i tela su prirodna biljna ulja koja efikasno smanjuju suvoću, crvenilo, zatezanje i peckanje, glavnu posledicu hladnih vremenskih prilika. Posebno su cenjena biljna ulja sa visokim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina kao što su ulja izolovana iz semenki maline, nara, argana, žutog noćurka, grožđa…Evo koja ulja treba izabrati u zavisnosti od stanja vaše kože i njenih potreba…

 

Ulje koštica maline INCI: Rubus Idaeus (Red Raspberry) Seed Oil

Dobija se hladnim ceđenjem semena maline, ili posebnim tehnikama ekstrakcije, boje je zlatno-zelenkaste, karakterističnog mirisa, pri nanošenju na kožu lako se razmazuje i brzo upija, ostavljajući nemasni film na koži.

Glavna odlika ovog ulja je visok sadržaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina (do 83 odsto), za koje je poznato da poseduju antiinflamatorna svojstva i učestvuju u jačanju barijerne funkcije kože.

Ostali bitni sastojci su tokoferoli, najviše alfa- i gama-tokoferol, polifenoli i drugi antioksidansi. Ulje koštica maline štiti od UV-A i UV-B zraka, pa se nalazi i u sastavu proizvoda za zaštitu od sunca. Ovo  dragoceno ulje se najčešće nalazi u sastavu proizvoda za negu suve kože, anti-age proizvoda, balzama za usne, pasta za zube, after-shave balzama, ruževa za usne itd.

Ulje semena nara – INCI: Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil

Slično kao i ulje koštica maline, ulje semenki nara dobija se hladnim ceđenjem semena ploda nara, koja se odbacuju prilikom dobijanja soka i ekstrakata ploda nara. Ulje je svetlo braon boje, karakterističnog voćnog mirisa, i predstavlja najbogatiji prirodni izvor punicinske kiseline. U zavisnosti od sorte nara, sadržaj punicinske kiseline varira od 60 do 90 odsto.

Ulje nara regeneriše epidermis, a pored toga ima anti-age efekat je sličan efektu retinoida. Punicinska kiselina iz ovog ulja deluje antiinflamatorno (poput poznatije gama-linolenske kiseline iz ulja noćurka, boraga i sl.), zbog čega se ovo ulje preporučuje za negu suve i osetljive kože.

Nesaponifikovana frakcija masnog ulja semena nara sadrži neke od poznatih kozmetički aktivnih sastojaka, među kojima se ističu tokoferoli (najviše beta- i gama-tokoferol), koji su poznati antioksidansi, skvalen i fotoestrogeni. Ovi sastojci štite kožu, smanjuju vidljivost bora i suvoću kože, smanjuju inflamaciju i svrab, česte pratioce suve i zrelije kože. Ulje semena nara je najčešće sastojak seruma za zrelu, suvu kožu, noćnih regenerativnih kremova i maski za lice, kao i dekorativne kozmetike.

Ulje argana – INCI: Argania Spinosa Kernel oil

Dobija se hladnim ceđenjem koštice ploda argana, boja varira od žute do svetlo smeđe, a miris je neutralan. Glavni sastojci su palmitinska i stearinska kiselina (zasićene kiseline, do 20 odsto), oleinska kiselina (mononezasićena, do 50 odsto) i linolna kiselina (polinezasićena, do 30 odsto), a u nesaponifikovanoj frakciji dominira gama-tokoferol (vitamin E).

Efekti ulja argana su višestruki: regeneriše i hidrira kožu, umanjuje bore, umiruje iritacije i, što je posebno interesantno, smanjuje produkciju sebuma kod osoba sa masnom kožom. Posebno preporučuje za tretman suve i zrelije kože, za negu kose, proizvodnju sapuna, regenerativne balzame za usne i telo.

SAVET PLUS: Biljna ulja se mogu dodavati u kapima u krem koji inače koristimo za negu lica, čime dobijamo hranljiviji tretman za kožu, onda kada joj je to potrebno, ili se nanose na kosu, dajući joj blistavost i mekoću.

ULJA SA POLINEZASIĆENIM MASNIM KISELINAMA

Dobrobit upotrebe ulja sa polinezasićenim masnim kiselinama ogleda se u njihovom emolijentnom, lubrikantnom i vlažećem efektu koji ostvaruju na koži, kao i u formiranju epidermalne barijere. Glavni izvori polinezasićenih masnih kiselina su ulja izolovana iz maline, nara, argana, žutog noćurka, grožđa, itd.

ŠTA SE NALAZI U SASTAVU PROIZVODA?

Ako ste u dilemi da li proizvod koji koristite sadrži sastojke koji su vama potrebni, pročitajte pažljivo spisak kozmetičkih sastojaka, koji se na ambalaži označavaju svojim prihvaćenim internacionalnim hemijskim imenom – INCI (engl. Intenational Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Pri tome treba znati da su sastojci koji su na početku spiska u proizvodu zastupljeni u većoj meri nego oni na kraju INCI sastava.

Autor: mr ph Ana Gledović, urednica magazina BENU