Svet biljaka, prirodnog lečenja i drugačijeg pristupa lečenju za Bines Pećanac bili su predodređeni put da zavoli svet homeopatije. U ispovesti za portal “Zdrava i prava” ona otkriva kako je princip “slično se sličnim leči” postao njena životna filozofija i njen životni poziv.

 

Foto: Privatna arhiva

Ujak mi je objasnio princip kad sam bila mala

“Prvi put me moj ujak, veterinar, zainteresovao za homeopatiju objašnjavajući da postoji još jedan način lečenja- slično sa sličnim, koji se dugo koristiu svuda u svetu i za ljude i za životinje. E to mi je bilo pravo otkriće- da se za razliku od klasične medicine ništa ne blokira, ne antagonizuje, već da ono što kod zdravih izaziva –u razblaženim dozama te iste simptome- otklanja. Na fakultetu smo iz predmeta Farmakognozija kod prof. Nade Kovačević učili neke osnove homeopatije, izrada i princip lečenja”, kaže za naš portal ova mlada žena, farmaceut i homeopata iz Banjaluke.

Pošto joj klasična farmacija nije ponudila sve odgovore  jer se bazira na lečnju organa i organskih sistema, posle fakulteta Bines je upisala Klasičnu homeopatiju kod dr Slavice Todorović.

Svet biljaka prosto je očarao, tražila je više i učila.

“Svidelo mi se što se u homeopatiji uzrok bolesti posmatra kao nasledna predispozicija, sklonost i što se većina bolesti tretira kao da su  psihosomatske prirode. U toku radnog staža, imala sam priliku da radim i u nemačkim apotekama kao farmaceut i tamo svaka apoteka ima homeopatski deo, ali tamo se već dve stotine godina leče homeopatijom. Svet biljaka je njihova prva pomoć, oni se za razliku od nas prvo leče biljkama, pa tek onda jačim preparatima”, navodi i ističe podatak da se u Nemačkoj 65 do 70 odsto Nemaca leči homeopatijom.

 

Nemačko iskustvo

Žene se u Nemačkoj porađaju uz pomoć homeopatije, carski rez, novorođenče u bolnici se prve sedmice tretira homeopatijom, neonatalna žutica.

“Za jedno febrilno stanje Nemica ne trči kod pedijatra da joj propiše rezervni antibiotik, ne preteruju, umereniji su, znaju da je većina upala grla, uha- virusna, edukuju se putem stručnih časopisa. Ne propisuju uopste antibiotike, niti ih koriste kao mi, ne “pokrivaju decu antibiotikom”.
Ubod i ujed insekata, opekotine, ekceme, alergije, astmu, bronhiti, stomačne tegobe, endokrinološke, hormonske, glavobolje, za grip i prehladu koriste homeopatske preparate, ombinuju sa drugim lekovima. Na tržistu imaju monokomponentne i višekomponentne preparate”, priča o iskustvu sa lečenjem Bines Pećanac.

Foto: Privatna arhiva

Prednosti homeopatskih preparata

Kao glavnu prednost homeopatskih preparata Bines ističe što su niskim razblaženim dozama eliminisana neželjena dejstva, a potencira se delovanje, bioraspoloživost, efikasnost- niske doze stimulišu imunitet i na taj način organizam sam obavi funkcionalno to za šta je namenjen i otklanja uzrok.

“Kod hroničnih tegoba moraju da se uzimaju duže, ali pošto ni bolest ne nastane trenutno u organizmu potrebno je i vreme da se otkloni, ne postoji instant rešenje. Moja porodica i ja priklonjeni smo ovakvom lečenju, čak smo i našeg psa homeopatski lečili”, zaključuje naša sagovornica.

U Srbiji su se prvi lekari homeopate pojavili krajem 80-tih godina prošlog veka, i to su bili stručnjaci koji su svoja znanja doneli iz evropskih centara homeopatije: Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Holandije gde je troškove homeopatskog lečenja pokriva državno zdravstveno osiguranje.

Od 2006. godine, homeopatija kao metod lečenja priznat je od Ministarstva zdravlja i to kao komplementarna grana medicine. Posle toga se otvaraju i prve domaće škole homeopatije.

Homeopatska putna apoteka; Foto Zoran Sinko

Danas, u svakom domu zdravlja u Beogradu, ali i u nekim drugim gradovima, imamo bar po jednog lekara koji je uz svoja znanja iz klasične medicine ima i iskustva i znanja u lečenju homeopatijom.
U svim apotekama u Srbiji bez recepta se mogu dobiti nemački homeopatski lekovi koji rešavaju najčešće zdravstvene tegobe kod dece i odraslih.

Ovi lekovi imaju svoje uputstvo za upotrebu koje sadrži informacije o zdravstvenim stanjima u kojima pomažu, način doziranja, kontraindikacije i rok trajanja. Prednost ovih lekova je u njihovom prirodnom sastavu i velikom stepenu bezbednosti. Rado ih preporučuju i lekari klasične medicine i farmaceuti, a u apotekama se mogu dobiti bez recepta.

Izvor: Zdrava i prava